Låtspel,
glädje!
Fotograf: Stefanie Andersson

Folkmusiklinjen

Välj låtspel, dans och glädje på folkmusiklinjen i Gamleby! Huvudlärare är Pelle Björnlert

Målet med folkmusiklinjen är att utveckla din musikaliska och konstnärliga förmåga. Kursen innehåller bland annat repertoarkännedom om folkmusik i allmänhet men småländsk i synnerhet, med tonvikt på spelsätt och funktion. Du kommer att få möjlighet att finslipa din spelteknik. Gruppundervisning och ensemblespel varvas med enskilda lektioner.

• Utbildning: 1 - 4 terminer
  • Inträdeskrav: se ansökan nedan
  • Ansökan: Senast 16 april 2018
  • Kurstid: Start 27 augusti 2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se

Röster från deltagarna

Jag sökte mig till Gamleby folkhögskola för att jag alltid närt ett stort intresse för folkmusik och i synnerhet musiktraditionen från sydöstra delen av Sverige. Eftersom Pelle Björnlert varit en stor musikalisk förebild för mig sedan många år, var det svårt att motstå när jag fick höra att han hade fått sin egen folkhögskolelinje i Gamleby.

För mig var Gamlebytiden en stor vändpunkt i livet, där jag insåg att jag faktiskt inte bara ville ha musik som hobby utan också som profession. Jag började på skolan med inställningen att ha ett trevligt sabbatsår från andra studier, men blev så inspirerad och taggad att jag bestämde mig för att gå ett år till med målet att försöka komma in på musikhögskola. Mina två år på folkhögskolan var förutom musikaliskt omvälvande också en väldigt trevlig upplevelse i stort, med vackra omgivningar och mycket trevligt umgänge.

Idag studerar jag andra året på folkmusikerutbildningen vid musikhögskolan i Stockholm.

Axel Jensen, tidigare kursdeltagare på folkmusiklinjen

Under några år  hade jag funderat på att läsa folkmusik på folkhögskola, men hade samtidigt fast jobb som jag trivdes med. När jag fick höra att det fanns en nystartad linje i Gamleby med den välkände spelmannen Pelle Björnlet så blev jag intresserad. Egentligen hade ansökningstiden gått ut men jag fick reda på att det fanns platser kvar och sökte in!

Tiden på Gamleby var fantastisk! En rofylld miljö, trevliga människor och alla förutsättningar att utvecklas på sin nivå inom det ämne man läser. Från att ha jobbat ca 8 år i restaurang/bageri-branschen var det ett härligt avbrott i det vanliga livet. En möjlighet att lägga all tid på att utveckla musicerandet och glädjen i att spela med andra folkmusiker. Jag har även fått vänner för livet!

Idag driver jag ett konditori där jag bakar hela dagarna. På fritiden spelar jag i spelmanslag och åker på spelmansstämmor.

Märta Grundberg, tidigare kursdeltagare på folkmusiklinjen

Vill du utveckla dig som musiker, oavsett om du är rutinerad eller i din linda vad gäller din folkmusikaliska karriär, kan vi säga att detta är rätta utbildningen för dig som vill ta ditt musicerande till en högre nivå och bredd. Efter ett halvår på folkmusiklinjen känner vi att detta är linjen som utvecklat oss högt över våra ställda förväntningar.

Klassens olika erfarenhetsnivå då vi startade har inte på något sätt hindrat den personliga och musikaliska utvecklingen, utan istället har vi lotsats av professionella och erfarna lärare samt lotsat varandra till att bli både bättre medmänniskor och musiker.

Möjligheten att under ett års tid få studera ett huvudintresse och där till under ledning av en huvudlärare, som anses som en av de främsta folkmusikerna i landet, är ett rent privilegium!

Utbildningen har så väl bredd som spets. Vi har grottat ner oss i slängpolskor från Tjust med omnejd och fått dessa att fungera likväl till dans som till konsert. Vi arrangerar under året fyra egna danstillställningar som vi spelar på. Vi ser fram mot vårterminens turné med flertalet dans- och konserttillfällen från Umeå i norr till Växjö i söder.

Under ensembledelarna uppmuntras vi att nyttja andra instrument än våra huvudinstrument, vilket ger klassen oanade möjligheter till bra arrangemang, detta gör att vi kan komma att verka i olika sammanhang efter avslutade studier.

Vi samarbetar tätt med visskolans elever och gör då olika arrangemang, allt från små visgrupper, körsång som till större musikteater uppsättningar. Miljön där skolan ligger i hjärtat av Tjust och med uppbackning från hela skolan ger oss möjlighet att till fullo koncentrera oss på våra studier.

Tveka inte utan sök folkmusiklinjen på Gamleby folkhögskola!

Ulf & Jörgen, kursdeltagare på folkmusiklinjen

Välkommen att söka till folkmusiklinjen i höst. Här har vi spelat låtar så att fingrarna blöder, nött sulor på dansgolvet och haft en himla trevlig studieperiod tillsammans.

Våra eminenta lärare har bjudit in oss och utmanat vår musikalitet, vässat både vår teknik och vårt uttryck. Allt som allt har det inneburit ett nytt sätt att se på och känna folkmusiken.

Något som har varit särskilt givande är samarbetet med musikerna på visskolan. Vi har spelat ny inspirerande musik med nya arrangemang som även har tagit oss utanför folkmusiken.

Vi har haft förmånen att få lära oss av Pelle Björnlert, den bästa inom småländsk folkmusiktradition, med ett skönt och eget sound. Vi ångrar inte en sekund att vi sökte till folkmusiklinjen.

Ta chansen du också!

Magnus och Helena, kursdeltagare på folkmusiklinjen