Låtspel,
glädje!
Fotograf: Stefanie Andersson

Folkmusiklinjen

Välj låtspel, dans och glädje på folkmusiklinjen i Gamleby! Huvudlärare är Pelle Björnlert

Målet med folkmusiklinjen är att utveckla din musikaliska och konstnärliga förmåga. Kursen innehåller bland annat repertoarkännedom om folkmusik i allmänhet men småländsk i synnerhet, med tonvikt på spelsätt och funktion. Du kommer att få möjlighet att finslipa din spelteknik. Gruppundervisning och ensemblespel varvas med enskilda lektioner.

Länk till visskolan som samarbetar med folkmusiklinjen.

• Utbildning: 1 termin
  • Inträdeskrav: se ansökan nedan
  • Ansökan: Löpande
  • Kurstid: Start 8 januari 2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se

Varför folkmusiklinjen på Gamleby folkhögskola?

Vill du utveckla dig som musiker, oavsett om du är rutinerad eller i din linda vad gäller din folkmusikaliska karriär, kan vi säga att detta är rätta utbildningen för dig som vill ta ditt musicerande till en högre nivå och bredd. Efter ett halvår på folkmusiklinjen känner vi att detta är linjen som utvecklat oss högt över våra ställda förväntningar.

Klassens olika erfarenhetsnivå då vi startade har inte på något sätt hindrat den personliga och musikaliska utvecklingen, utan istället har vi lotsats av professionella och erfarna lärare samt lotsat varandra till att bli både bättre medmänniskor och musiker.

Möjligheten att under ett års tid få studera ett huvudintresse och där till under ledning av en huvudlärare, som anses som en av de främsta folkmusikerna i landet, är ett rent privilegium!

Utbildningen har så väl bredd som spets. Vi har grottat ner oss i slängpolskor från Tjust med omnejd och fått dessa att fungera likväl till dans som till konsert. Vi arrangerar under året fyra egna danstillställningar som vi spelar på. Vi ser fram mot vårterminens turné med flertalet dans- och konserttillfällen från Umeå i norr till Växjö i söder.

Under ensembledelarna uppmuntras vi att nyttja andra instrument än våra huvudinstrument, vilket ger klassen oanade möjligheter till bra arrangemang, detta gör att vi kan komma att verka i olika sammanhang efter avslutade studier.

Vi samarbetar tätt med visskolans elever och gör då olika arrangemang, allt från små visgrupper, körsång som till större musikteater uppsättningar. Miljön där skolan ligger i hjärtat av Tjust och med uppbackning från hela skolan ger oss möjlighet att till fullo koncentrera oss på våra studier.

Tveka inte utan sök folkmusiklinjen på Gamleby folkhögskola!

Ulf & Jörgen, kursdeltagare på folkmusiklinjen

Välkommen att söka till folkmusiklinjen i höst. Här har vi spelat låtar så att fingrarna blöder, nött sulor på dansgolvet och haft en himla trevlig studieperiod tillsammans.

Våra eminenta lärare har bjudit in oss och utmanat vår musikalitet, vässat både vår teknik och vårt uttryck. Allt som allt har det inneburit ett nytt sätt att se på och känna folkmusiken.

Något som har varit särskilt givande är samarbetet med musikerna på visskolan. Vi har spelat ny inspirerande musik med nya arrangemang som även har tagit oss utanför folkmusiken.

Vi har haft förmånen att få lära oss av Pelle Björnlert, den bästa inom småländsk folkmusiktradition, med ett skönt och eget sound. Vi ångrar inte en sekund att vi sökte till folkmusiklinjen.

Ta chansen du också!

Magnus och Helena, kursdeltagare på folkmusiklinjen