Fotograf: Sofia Seveklint

Gestaltande fotografi

Brinner du för fotografi och vill skapa en personlig portfolio? Här får du möjlighet att skärpa din blick och vässa din visuella berättarteknik. Kursen är lämplig som förberedelse för studier på högskola.

Du kan även söka kursen Gestaltande fotografi distans. Klicka här!

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Arbetsprover
  • Ansökan: Senast 28 april 2017
  • Kurstid: Start onsdag 23 augusti 2017
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi" och under fliken kostnader.
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: katarina.griphook@fotoskolan.com

Arbetssätt

Undervisningen varvar praktiska övningar, till exempel bildbehandling och ljussättning, med teoretiska studier i fotografi såsom bildanalys och konceptuell fotografi. Kritiska diskussioner med deltagare och lärare utgör en viktig del i utbildningen.
Frågor du kommer att få ta ställning till: Hur strukturerar du ditt material för att skapa en engagerande och intressant berättelse? Vilken metod tänker du dig? Hur gestaltas temat i dina bilder? Hur lång tid kräver projektet?

Vi ser på inspirerande fotografi, analyserar och diskuterar hur vi kan lära av andras arbete. Vi bjuder in framstående fotografer och konstnärer som beskriver sina kreativa processer och ger workshops i till exempel hur man gör en artist book. Vi besöker gallerier och museer för samtidskonst som en förberedelse inför att delta i en utställning med egna verk.

På skolan finns en professionell studio, scanners och utrustning för digital postproduktion som du har tillgång till dygnet runt. Du får möjlighet att prova på experimentiella analoga metoder med fotografiskt material och vi ger workshops i bland annat screentryck och cyanotypi. Du som antas till kursen förväntas ha ett brinnande engagemang och stark egen drivkraft att utveckla din kunskap om den fotografiska bildens möjligheter.

Varje år gör vi en resa till Paris eller Berlin för att besöka utställningar och gå på internationella seminarium och föreläsningar. Vi samarbetar med Galleri Axel i Stockholm, där vi visar vår avslutningsutställning på våren.

Varje år går deltagare vidare till konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Akademin Valand. Några söker sig utomlands till bland annat Glasgow, School of Art och Gerrit Rietfeld Academie Amsterdam medan andra väljer att gå vidare till Fotoskolan Gamleby YH, Fotoskolan Stockholm YH och Nordens Fotoskola Biskops-Arnö YH.

Utbildningen genomförs på vår Fotoskola som också har en 2-årig YH-utbildning i reklam och magasin. På skolan får du tillgång till våra välutrustade och rymliga lokaler dygnet runt.