Vässa din
visuella berättarteknik
Fotograf: Ida Alvarsson

Gestaltande fotografi

Brinner du för fotografi och vill skapa en personlig portfolio? Här får du möjlighet att skärpa din blick och vässa din visuella berättarteknik. Kursen förbereder dig för studier på konstnärlig högskola.

Du kan även söka kursen Gestaltande fotografi distans. Klicka här!

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Arbetsprover
  • Ansökan: Ansökan är stängd
  • Kurstid: Start måndag 27 augusti 2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi" och under fliken kostnader.
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: simon.berg@gamlebyfolkhogskola.se

Arbetssätt

Undervisningen varvar praktiska övningar, till exempel bildbehandling och ljussättning, med teoretiska studier i fotografi såsom bildanalys och samtida konstbegrepp. Kritiska diskussioner med deltagare och lärare utgör en viktig del i utbildningen.

Vi ser på inspirerande fotografi, analyserar och diskuterar hur vi kan lära av andras arbete. Vi bjuder in framstående fotografer och konstnärer som beskriver sina kreativa processer och ger workshops i till exempel hur man gör en artist book. Vi besöker gallerier och museer för samtidskonst som en förberedelse inför att delta i en utställning med egna verk.

På skolan finns professionell fotoutrustning i form av analoga och digitala kameror, scanners samt utrustning för digital postproduktion som du har tillgång till dygnet runt. Du får möjlighet att prova på experimentiella analoga metoder med fotografiskt material och vi ger workshops i bland annat screentryck och fotoböcker. Du som antas till kursen förväntas ha ett brinnande engagemang och stark egen drivkraft att utveckla din kunskap om den fotografiska bildens möjligheter.

Varje år gör vi en resa till Paris eller Berlin för att besöka utställningar och gå på internationella seminarium och föreläsningar. Vi samarbetar med fotogallerier i Stockholm, där vi visar vår avslutningsutställning på våren.

Varje år går deltagare vidare till konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Akademin Valand. Några söker sig utomlands till bland annat Glasgow, School of Art och Gerrit Rietfeld Academie Amsterdam medan andra väljer att gå vidare till skolor som Konstfack, Fotoskolan Stockholm eller Nordens Fotoskola Biskops-Arnö YH.