Vetenskap
i fokus
Fotograf: Ingrid Bergman

Allmän kurs - Naturvetenskapligt basår

Vill du studera naturvetenskapliga ämnen? Basåret kan ge full behörighet till högskola och universitet. Innehållet är likvärdigt med tekniskt- eller naturvetenskapligt basår vid universitet eller högskola i kurserna biologi, fysik, kemi och matematik. Basåret är folkhögskolans alternativ till gymnasieskola och komvux.

Basåret hos oss ger möjlighet att söka till högre utbildning och tillsammans med högskoleprovet kan det öka dina chanser att komma in på drömutbildningen. Vid Gamleby folkhögskola finns många olika inriktningar och kurser, som berikar studiemiljön och bidrar till intressanta möten.

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Ma 2b, 2c eller motsvarande (Ma B)
  • Ansökan: Lediga platser i höst! Ansök idag!
  • Kurstid: Start onsdag 23 augusti 2017
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Intyg om grundläggande/särskilda behörigheter
  • Kontakt: eva.pettersson@gamlebyfolkhogskola.se

Behörighet och studieomdöme

Här finns möjlighet att läsa in följande särskilda behörigheter:

Biologi 1 och 2 (tidigare A och B)
Kemi 1 och 2 (tidigare A och B)
Fysik 1a och 2 (tidigare A och B)
Matematik 3c och 4 (tidigare C, D och E)

Du som behöver komplettera grundläggande behörighet har möjlighet att läsa Svenska 3.

Mer om folkhögskola och särskilda behörigheter kan läsas på folkhögskola.nu.

Efter ett fullgjort år ger folkhögskolan ett samlat studieomdöme. Det kan ge möjlighet att söka till högskoleutbildning via kvotgruppen för sökande med folkhögskoleomdöme, vilket kan öka chansen för dig att komma in på drömutbildningen.

Enstaka kurs ger behörighet i avklarade ämneskurser, inte studieomdöme eftersom det förutsätter heltidsstudier under ett år.

Högskolestudier förutsätter att du uppfyller folkhögskolans krav på grundläggande behörighet, se folkhögskola.nu och/eller antagning.se för mer info.

Hur du nått grundläggande behörighet, kan påverka kvotgruppen för att söka till högskolestudier. Tabellen visar en förenkling.

Funderar du på vad som gäller för just dig? Kontakta gärna vår studievägledare.

Mer information om folkhögskola hittar du hos Folkbildningsrådet och hos Folkhögskolans serviceorganisation.