Vetenskap
i fokus
Fotograf: Ingrid Bergman

Allmän kurs - Naturvetenskapligt basår

Vill du studera naturvetenskapliga ämnen? Basåret kan ge full behörighet till högskola och universitet. Innehållet är likvärdigt med tekniskt- eller naturvetenskapligt basår vid universitet eller högskola i kurserna biologi, fysik, kemi och matematik. Basåret är folkhögskolans alternativ till gymnasieskola och komvux.

Basåret hos oss ger möjlighet att söka till högre utbildning och tillsammans med högskoleprovet kan det öka dina chanser att komma in på drömutbildningen. Vid Gamleby folkhögskola finns många olika inriktningar och kurser, som berikar studiemiljön och bidrar till intressanta möten.

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Ma 2b, 2c eller motsvarande (Ma B)
  • Ansökan: Januari 2018 öppnar ansökan
  • Kurstid: Start augusti 2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Intyg om grundläggande/särskilda behörigheter
  • Kontakt: eva.pettersson@gamlebyfolkhogskola.se

Ansök basåret

Du kan ansöka till Naturvetenskapligt basår på två sätt:

Webbansökan eller ansökningsblankett för utskrift.

Januari 2018 öppnar ansökan till hösten 2018.

Din ansökan till Naturvetenskapligt basår ska innehålla följande:
- Intyg över dina gymnasiala studier (matematik 2b eller c är antagningskrav)
- Personligt brev där du berättar lite om dig själv, intressen och studiemål
- Personbevis avsett för studier

Inför basåret

Bra grundkunskaper är nödvändigt eftersom basåret innebär ganska högt studietempo. För att klara året på bästa sätt bör du ha ett tydligt mål med studierna. De flesta har grundläggande behörigheter klara, samt matematik 2 (matematik B) innan de börjar. Friska gärna upp dina matematikkunskaper före terminsstart. En bra övningssida är www.matteboken.se. Studierna underlättas av god planering och strukturerad studieteknik. En bra introduktion finns t ex på sidan www.läxhjälp.nu/studieteknik/