Sång och scen


För dig...
-   som vill utveckla ditt artisteri, både enskilt och i grupp

-   som vill skriva musiktexter och utvecklas i ditt skapande av musik genom kreativa övningar

-   som vill fördjupa din sång i olika genrer med fokus på uttryck och förmedling av texter och musik

  • Utbildning: 1 termin
  • Inträdeskrav: se ansökan nedan
  • Ansökan: Löpande
  • Kurstid: Start måndag 7 januari 2019
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: stefan.karlsson@gamlebyfolkhogskola.se

Kursstart 7 januari 2019. Välkommen att söka!

Du kommer att få arbeta med instrument såsom sång, piano och gitarr, både enskilt och i grupp/ensemble. Du kommer att ha stora möjligheter att utvecklas i dessa ämnen inom momenten sångteknik, kör, rytmik, inspelning och workshops.  Du kommer också att skriva låtar ur ett brett spektra av genrer och du kommer bland annat att fördjupa dig i olika stilars igenkänningsfaktorer. I musikteori kommer vi i samband med terminsstart göra en grupp för nybörjare och en grupp för dig som har kommit lite längre och vill förbereda dig för antagningsprov till högre studier. Du förväntas ta stort ansvar för dina egna studier, både genom egen övning men även genom förberedelse inför lektionerna.

En fantastik möjlighet med folkhögskolor är att många olika sorters människor möts och kan utbyta erfarenheter och tankar. Kursen genomförs i en kreativ miljö med olika musikaktiviteter året om. Vi arrangerar egna cafékvällar på olika ställen i Västervik och Gamleby. Du blir en del i denna inspirerande miljö vilket ger en god grund att stå på i din verksamhet som musiker.

I utbildningen medverkar flera duktiga gästlärare. Teori och lärarledd undervisning varvas med praktik i form av konserter och turnéer.  Kursen har ett visst samarbete med andra skolor närmast Västervik och ett samarbete med Folkmusiklinjen på skolan. 

Kursinnehåll

INDIVIDUELL SÅNG
Hitta din speciella och unika röst. Vi jobbar med de sångtekniska grunderna där du bl. a. får lära dig att utöka ditt register och experimentera med klang och färg. Här får du bredda din repertoar, tolka dina egna och andras sånger, samt prova på olika sånggenrer. Vi kommer också att fördjupa oss i några olika sångtekniker.

LÅTSKRIVNING
Här får du träna på att skriva låtar (musik, text, arr), dels genom skrivövningar och dels genom att framföra färdiga alster inför gruppen som ger dig konstruktiv kritik. Vi kommer också att lära oss hur vi på bästa sätt spelar in våra låtar.

GITARR ELLER PIANO
En enskild lektion gitarr- eller pianoundervisning i veckan, med tyngdpunkt på att ackompanjera dig själv och andra ingår i utbildningen. Vi utgår från dina behov och önskemål. Beroende på vad du behöver kan instrumentundervisningen innehålla repertoar, spelteknik, kompstilar, teori, noter och gehör.

ENSEMBLESPEL
Du får en kort introduktion i effektivt repande. Större delen av ensembletiden jobbar grupperna självständigt med konsert eller turné som mål. Lärarna ger under repperioderna konstruktiv kritik på arrangemang och framträdande.

KÖRSÅNG
Vi sjunger tre- och fyrstämmiga körarrangemang från olika genrer tillsammans med folkmusiklinjen och övriga deltagare på skolan.

WORKSHOP OCH SCENISK GESTALTNING
Du får råd om hur du på bästa sätt tolkar en sång, det vill säga både text och komposition. Du får också råd om hur du ska fånga din publik, om din närvaro på scen, interpretation och träning i hur du ska våga ta för dig på scenen.

MUSIKTEORI
Grundläggande teori med bland annat ackordigenkänning, notläsning för sång och övriga instrument och övningar i att skriva stämmor till kör är en del av kursens innehåll. Det finns två grupper för att alla ska ges möjlighet att utvecklas i sin egen takt. En grupp riktar sig till dig som är nybörjare som vill ha ett lite lugnare tempo. Den andra gruppen går igenom mer avancerad musikteori vilket underlättar för dig som vill söka vidare inom musik.

BRANSCH- OCH MARKNADSFÖRING
Du får ökade kunskaper i att driva en verksamhet. Vi ger dig grundverktygen till hur du på bästa sätt ska göra dig synlig med din musik. Vi tar upp frågor som ekonomi och skatter, bokning av spelningar och prissättning, upphovsrätt och mediakontakter m. m.

MUSIKHISTORIA
Vi går tillbaka i tiden. Vad utspelade sig i historien som födde den nya stilen/genren? Vi lär oss att hitta stilen genom den historiska förståelsen. Varför låter exempelvis bluesen som den gör och vilka influenser har den haft?

INSPELNING OCH LJUDTEKNIK 
Du får en kort introduktion på skolans mixerbord/PA-system och övar sedan praktiskt genom att sköta ljudet åt klasskamraterna på konserter och turné. Du får också en introduktion i studio- och inspelningsteknik.

RYTMIK/RÖRELSETRÄNING
Vi rör oss med hjälp av rytmiken för att frigöra kroppen, hitta vår andning och bli bekvämare i att känna musiken. Det gör att vi förstår musiken bättre på djupet och vi lär oss att hitta de beståndsdelar som finns genom praktiska och roliga övningar. Vi kommer också använda oss av rörelseträning för att få bättre hållning och ergonomitips när vi framträder på scen.

Fotograf: Stefanie Andersson

Är du redo för ett äventyr?

Sök till Sång och scen idag och börja ditt äventyr!

Ansök nu!