Kreativt skapande
Fotograf: Martin Gundersson

Textil design - grund

Vägen till din dröm - en framtid inom mode och textil.

Vi går från tråd till tyg och från tyg vidare till kläder och inredningstextilier. Utbildningen grund för vidare studier inom textilformgivning/mode/hantverk. Vi fokuserar på hållbarhet under hela utbildningen och låter det vara en tanke som finns med i allt vi gör.

Läs även om våra påbyggnadsutbildningar i sömnad och vävning!

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Inga förkunskaper krävs
  • Ansökan: Löpande intag
  • Kurstid: Start onsdag 23 augusti 2017
  • Kostnader: 1 450 eller 4 100 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg

Elin Öhrling eller Lisbeth Ågren Nilsson

Du får baskunskaper i bindningslära, vävning, materiallära, sömnad, mönsterkonstruktion och formgivning. Du får också prova på andra textila tekniker så som textiltryck, stickning, virkning och broderi.

Inom de två huvudområdena, sömnad och vävning, arbetar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Ett av projekten erbjuder en fördjupning där du själv väljer inriktning och utformar dina egna mål. Inom formgivningen arbetar du med designprocessens olika delar, från idé till färdigt resultat. Du får grunder i skissteknik och arbetar med presentation av ditt arbete.

Under året görs inspirerande studiebesök och längre studieresor. Vi besöker skolor, utställningar och andra intressanta utflyktsmål. Studierna görs på heltid, övrig tid finns tillgång till skolans salar och verkstäder.

Målet med utbildningen är att du ska utvecklas, testa nya tekniker och inhämta kunskaper som väcker din lust att skapa. Vi vill öka din medvetenhet för ett hållbart förhållningssätt till textilt skapande. Du får en bred grund att stå på som ger dig möjlighet att läsa vidare inom det textila området. Efter grundutbildningen kan du läsa ytterligare ett år på Gamleby folkhögskola och fördjupa dig inom vävning eller sömnad, alternativt söka vidare till annan utbildning.

Du kan söka studiemedel på gymnasienivå hos CSN.

Fotograf: Martin Gundersson