Kreativt skapande
Fotograf: Martin Gundersson

Textil design grund

Vägen till din dröm - en framtid inom mode och textil.

Vi går från tråd till tyg och från tyg vidare till kläder och inredningstextilier. Textil design grund kan leda vidare till studier inom textilformgivning, mode eller hantverk. Vi fokuserar på hållbarhet och låter detta vara en tanke som finns med i allt vi gör.

Läs även om våra påbyggnadsutbildningar inom sömnad och vävning!

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Inga förkunskaper krävs
  • Ansökan: Löpande
  • Kurstid: Start 7 januari 2019
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se

Arbetssätt

Större delen av året arbetar vi i projektform med vävning, sömnad och mönsterkonstruktion. Varje vecka har du även lektioner i formgivning, hantverk (stickning, virkning, broderi), kroki och materiallära. Du har stor frihet att utveckla dina egna projekt inom de ramar som vi sätter.

Vävning

Inom vävningen kommer du att få formge, planera, sätta upp och genomföra dina egna unika vävar. Du utgår alltid från din egna idé och skiss. Du kan välja att väva beklädnadstyg och/eller inredningstextilier. Tyngdpunkten ligger på att du ska få en känsla för materialet, förstå tekniken och att vara kreativ.

Sömnad/mönsterkonstruktion

Du utgår från din egen design och dina egna mått och konstruerar kjol, skjorta, byxa och trikå. Därefter syr du upp ditt plagg i tyger som passar din valda modell.

Formgivning

Tillsammans går vi igenom grundläggande skisstekniker. Kroki är en viktig del i formgivningen som återkommer varje vecka, där får du träna ditt öga och känsla för form. Du får också kunskap i presentation och utställningsteknik. I formgivningen vill vi förmedla metoder så att du kan börja hitta ditt eget uttryck.

Hantverk

Vi går igenom grunderna i stickning, virkning och broderi. Du får sedan möjlighet att tillämpa dessa i dina egna projekt.

Timplan

Antal timmar/vecka

Formgivning

Sömnad- och mönsterkonstruktion

Vävning och bindningslära

Hantverk

Kroki

Friskvård

Textiltryck

Materiallära

Självstudier

Skolgemensamma aktiviteter

Fördelning av timmar skiftar under året

Du har tillgång till de textila verkstäderna dygnet runt.

Under året gör vi ett antal studieresor. Vi besöker intressanta skolor, arbetsplatser och utställningar. Vi genomför också egna utställningar på och utanför skolan.

Tillsammans med övriga skolan har vi ibland aktiviteter som bryter av det ordinarie schemat, det kan vara föreläsningar, konserter, teatrar och hälsoaktiviteter. Det finns även möjlighet att komplettera ditt gymnasiebetyg med enstaka ämnen som du saknar.