Kreativt skapande
Fotograf: Martin Gundersson

Textil design - grund

Vägen till din dröm - en framtid inom mode och textil.

Vi går från tråd till tyg och från tyg vidare till kläder och inredningstextilier. Utbildningen grund för vidare studier inom textilformgivning/mode/hantverk. Vi fokuserar på hållbarhet under hela utbildningen och låter det vara en tanke som finns med i allt vi gör.

Läs även om våra påbyggnadsutbildningar i sömnad och vävning!

• Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: Inga förkunskaper krävs
  • Ansökan: Löpande
  • Kurstid: Start 27 augusti 2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: Se nedan

Framtid

Textil design grund är förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller det textila området på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans skola, Textilhögskolan i Borås och HDK.

Deltagare som gått på Gamleby folkhögskola finns nu på en rad olika arbetsplatser och skolor. Här följer en intervju med Ida och Emma om vad som hände efter åren på Gamleby folkhögskola:

Ida Blomqvist

Ida gick Textil design grund och fortsatte sedan ytterligare ett år på Textil design sömnad.
Jag valde att söka till Gamleby folkhögskola för att jag ville plugga sömnad och testa något nytt efter gymnasiet. Men också för att flytta hemifrån och ha roligt.
På skolan träffade jag underbara människor och fick minnen som jag sent kommer glömma.
Kunskaperna i mönsterkonstruktion och sömnad som jag fick med mig utav att gå i Gamleby ledde till att jag senare kunde söka vidare till en Yrkesutbildning i Norrköping till Produktutformare inom konfektionsbranschen.
Jag tog examen juni 2017 och jobbar sedan dess på H&M:s huvudkontor i Stockholm som mönsterkonstruktörsassistent. Jag jobbar på flick-avdelningen där jag skapar nya mönster, provar av och gör ändringar på plaggen samtidigt som jag har ett nära samarbete med designers och inköpare.

Emma Granberg Silfors

Jag hade aldrig hört talas om att man kunde gå på folkhögskola förrän jag såg på en tjejs blogg att hon pluggade sömnad på Gamleby folkhögskola. Jag kollade upp vad det var och blev väldigt intresserad eftersom jag tyckte hon verkade väldigt kunnig.
När jag sökte valde jag att antingen satsa på att hålla på med modedesign eller göra något annat, och jag kände att för att kunna fortsätta behövde jag utveckla mina sömnadskunskaper. Då verkade sömnad på Gamleby folkhögskola som ett bra alternativ.
Utan tvekan växte jag mycket som personunder min tid där. Jag utvecklade min självständighet och insåg att det är viktigt att själv vara drivande i sin utveckling och i sina projekt. Vännerna jag fick där är vänner jag
kommer ha för alltid. Ett väldigt bra år helt enkelt.
Nu pluggar jag mitt tredje och sista år av min kandidatexamen i Modedesign på Textilhögskolan i Borås.

Många yrken

Men det finns många vägar att gå efter Gamleby folkhögskola.

För att ge dig en överblick presenterar vi nedan några textila yrken som du kan vidareutbilda dig till.

Direktris
Som direktris utgör man en länk mellan modedesignerns kreativa visioner och fabriken. En direktris förverkligar modedesigners idéer genom att omvandla dem på ett sätt som möjliggör en större produktion.

Mönsterkonstruktör
Tillsammans med designers, inköpare och Business Controllers utvecklar du nya kollektioner. Ditt jobb är att ta visioner vidare till plagg med rätt passform, silhuett och funktion. Du ritar mönster och provar på modeller och provdockor tillsammans med ditt designteam.

Skräddare
Skräddare är en hantverkare som ritar mönster till plagg utifrån kundens mått och önskemål samt tillverkar eller ändrar kläder speciellt för varje kund.

Produktutvecklare
Produktutvecklare fungerar många gånger som en länk mellan ingenjörer och designers.

Textil- och modedesigner
Modedesignern planerar och utformar säsongens olika klädmodeller. Textildesignern formger mönster till tryckta, vävda och stickade tyger.

Textilkonstnär
Textilkonstnär kallas en person som ägnar sig åt textil konst och konsthantverk.

Hantverkare
Hantverkaren ansvarar i regel för hela arbetsgången, från råvara till färdig produkt.
Hantverkare arbetar ofta som egna företagare. Inom textila hantverksyrken finns det möjlighet att avlägga gesällprov.

Inköpare/inköpsassistent
Du arbetar med produktutveckling, provhantering, försäljningsanalys och orderhantering. Du jobbar i nära samarbete med designers och mönsterkonstruktörer.

Textilekonom
Textilekonomens arbetsuppgifter kan vara inköp, försäljning och produktutveckling.
De deltar i hela processen: från den konstnärliga idén till färdig design.

Textilingenjör
Textilingenjören kan ha många olika arbetsuppgifter. Från att att utveckla nya produkter till att leda produktionen och följa upp kvaliteten. Man kan arbeta i olika typer av företag alltifrån mer traditionella textilföretag, med inriktning mot teknisk textil, inredningstextil, mode och funktionella textilier till företag inom andra branscher med textila applikationer såsom t.ex. bilindustrin.

Textillärare
Som textillärare kan du jobba i grundskolan med textilslöjd. Du kan också kombinera din textillärarutbildning med andra ämnen.

Ämneslärare
Ämneslärare arbetar oftast på grund- och gymnasieskolor, studieförbund, Komvux eller folkhögskola.

Kostymör
Som kostymör blir ditt arbete att ansvara för scenografi och kostym på en teater eller på filmproduktioner.

Modist
Modister designar och skapar hattar.

Inom vissa områden i textilbranschen finns idag en stor efterfrågan på arbetskraft.