Visskolan i Västervik

 

Musicera, komponera och stå på scen i Visstaden Västervik. Välj Visskolan i Västervik!

Målet med Visskolan är att utveckla dina musikaliska och konstnärliga kunskaper som sångare och låtskrivare.

Länk till Folkmusiklinjen som samarbetar med Visskolan.

  • Utbildning: 1 år
  • Inträdeskrav: se ansökan nedan
  • Kurstid: Ingen kursstart läsåret 2017/2018
  • Kostnader: 1 500 eller 4 150 kronor per 4 veckor, beroende på om du bor på skolan eller inte. Mat m.m. ingår. Läs mer på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: ingrid.hogman@gamlebyfolkhogskola.se

Ord från kursdeltagaren!

När jag skriver det här så är det den 15 januari 2014 och jag sitter på mitt rum på internatet i Gamleby. Och jag tänker tillbaka på när jag först började Visskolan för ett och ett halvt år sen. Om man tänker efter så är det ju inte så länge sen men det känns som en evighet för att jag har ändrats så ofantligt mycket både som person och artist. Och det insåg jag inte förrän jag kom tillbaka för mitt andra år. Och jag tror inte att bara är p.g.a. utbildningen utan även de personer man träffar genom Visskolan. Jag har fått äran och lyxen att gå i samma klass med helt otroliga artister. De har alla sitt egna uttryck på scen och sitt egna sätt att skriva musik. Ingen viselev är den andra lik och det älskar jag med det här stället. Och jag har fått ha många inspirerande gästlärare som alla har gett mig något.

Förutom att öva sång och gitarr så får du hjälp med att utveckla ditt låtskrivande och hur du framställer dig på scen genom vistolkning. Dessutom får du verktygen till att jobba som frilansande musiker på branschföringen. Något nytt för mig är att jag har börjat sitta som ensam ljudtekniker på konserter och om någon hade berättat det för mig för ett år sen så hade jag nog bara skrattat. Jag var nämligen rädd för mixerbordet i början men med lite övning och envishet så kommer man långt. Att lära sig om ljudteknik är inte bara nyttigt när du ska sitta vid ett mixerbord utan även när du själv står på scen. Sen får du lära dig att samspela med andra musiker på ensemble och körsång. Även om du tänker jobba som soloartist i framtiden så utvecklar också detta ditt egna musicerande. Alla de här delmomenten på Visskolan är viktiga men det bästa är när du skickas ut på spelningar i kommunen och viscaféerna som är varannan vecka i Västervik. Då tas stödhjulen bort och du får använda det du lär dig i praktiken. Ja, det är läskigt men man växer otroligt mycket av det.

Visskolan är en berg och dalbana och det är en tid du alltid kommer minnas. Om du vill satsa på din musik så är det här en fantastisk start på din karriär. Visskolan var inte alls som jag trodde när jag först kom hit, inte för fem öre. Det är mycket bättre än så.

Evelina Bäckström Blückert, Viselev 2012-2014

 

Jag sitter och skriver en januarikväll i VisSkolans datasal. Detta för att locka hit fler visintresserade människor till utbildningen under kommande läsår. Själv har jag nu gått VisSkolan halva tiden och har blivit överraskad! Som musikutövare har jag hittat många intryck att bära med mig härifrån den dag jag slutar. Fina vänner med samma intresse och en gemenskap utöver det vanliga.

Var lite nervös innan skolstarten att jag inte alls skulle platsa. Var då ganska grön när det gäller musik. Jag var självlärd och min teori bestod av att kunna namnen på 4-5 ackord. Nu känner jag till några flera...
Vi har även fått god kontakt med f.d. viselever som bor i Västervik och övriga landet.

Något av det första som jag själv lärde mig på VisSkolan var att man kan och törs så mycket mer än vad man tror, bara man vågar prova... Varannan vecka har vi viscaféer på Vissamlingarna i Västervik. Erfarenheten från alla dessa spelningar gör att självförtroendet växer flera meter. Utöver detta är vi även ute och spelar på olika ställen på uppdrag av företag, kommunen och föreningar mm. Läskigt och nervöst ibland, men väldigt nyttigt och lärorikt.

Så vill du växa som artist och människa i en kreativ miljö? Sök in till VisSkolan och våga visa vad du kan.

Patrik Månsson, Viselev 2006/2007

 

 

Blivande VisSkoleelev

Välkommen till ett år av ständig förundran. Förundran över din lyckliga lott, din artistiska utveckling och den otroliga skolan. För en artist i startskedet av sin karriär och med någon liten anknytning till visa är detta skolan för dig. Du kanske tycker att texten är en viktig del av en låt eller du kanske föredrar att sjunga på svenska… eller bara anser att ett lite mer avskalat arrangemang är snyggare är rocksättningen? Är det något vi har lärt oss under skoltiden här så är det att visgenren är Bred med stort B. På VisSkolan främjas nämligen all form av musikaliskt arbete. Vill du veta hur enkelt det är att förvandla rock, pop, musikal, reggae eller folkmusik etc. till en bättre produkt, nämligen till en Visa ska du inte tveka med din ansökning. Vill du bredda din repertoar, dina tekniska kunskaper och utöka din erfarenhetsportfolio? Sök. Om du inte tycker att dina låtar passar för visgenren, sök ändå, du har fel. Tycker du inte om visor? Sök ändå, om du inte tycker om visor efter ett år här får du min fulla tillåtelse att leta upp mig och "spöa ….. ur mig"

Skolan strävar efter musikalisk bredd hos sina elever och ledning och lärare är i fullt samförstånd med att visa på 2000-talet är mycket, mycket mer än Evert Taube, Bellman och Cornelis Vreeswijk. Här är Lars Winnerbäck* och Stefan Sundström lika naturliga inslag som vilken Olle Adolphson som helst.

Ge dig själv chansen till det bästa året i ditt liv. Rock on, rock hard and get down on the VisSkola.

Markus Hultcrantz Hansson, VisSkoleelev 2004-2005

* Vill klargöra att detta inte är en personlig favorit.