Naturvetenskapligt basår

Kursen är fullsatt

Vill du läsa naturvetenskapliga kurser på universitet eller högskola men saknar behörighet?

Är du intresserad av att börja studera den 10 januari 2022? Läs mer här.

Naturvetenskapligt basår kan ge dig de kunskaper och den behörighet som krävs inom ämnesområdena biologi, fysik, kemi och matematik för att kunna påbörja en högre utbildning inom naturvetenskap, matematik eller teknik.

Kursen är ett alternativ till naturvetenskapligt och tekniskt basår på högskola, universitet eller komvux.

På Gamleby folkhögskola får du studera i en miljö som ger studiero och fokus och även delta i aktiviteter inom t.ex. hållbar utveckling.

Naturvetenskapliga arbetsmetoder är vårt fokus, liksom problemlösning och kritiskt tänkande. Undervisningen omfattar föreläsningar, inlämningsuppgifter, laborationer, fördjupningsarbeten, muntliga redovisningar, studiebesök och exkursioner. Skolan har välutrustade laborationssalar och välutbildade lärare med lång erfarenhet.

Klassen är relativt liten och det finns möjlighet till individuell anpassning och extra stöd i vissa ämnen.

Du har möjlighet att läsa in följande särskilda behörigheter:

Biologi 1 och 2 (tidigare Biologi A och B)

Kemi 1 och 2 (tidigare Kemi A och B)

Fysik 1a och 2 (tidigare A och B)

Matematik 3b, 3c och 4 (tidigare C, D och E)

Efter fullgjort basår ger folkhögskolan dig ett samlat studieomdöme. Studieomdömet ger dig möjlighet att söka till en högskoleutbildning via urvalsgruppen ”Folkhögskolegruppen”.

Tillsammans med ett avklarat högskoleprov placeras du även i Högskoleprovets urvalsgrupp och ökar därmed ytterligare dina möjligheter att komma in på din drömutbildning.

Om du redan har behörighet i Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1a och enbart vill läsa kurserna Biologi 2, Kemi 2 och Fysik 2, så finns det möjlighet att påbörja dessa kurser när vårterminen startar.

Du behöver minst ha klarat av kursen Ma 2a för att antas till Naturvetenskapligt basår. Det är en fördel om du har klarat av Ma 2b eller Ma 2c med tanke på kursens studietakt och naturvetenskapliga inriktning.

Med din ansökan vill vi att du skickar in ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina framtida mål med studierna. Skicka också med namn och telefonnummer till två referenspersoner som känner dig och kan berätta för oss vem du är i en kort telefonintervju.

Antagningen till kursen sker därefter löpande utifrån den ordning som ansökningarna kommer in, samt när vi kan ha ett kort samtal med dig och dina referenspersoner.

BESÖK OSS

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 15 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

Information om kostnader för kost, logi, litteratur m.m. hittar du på sidan Studieekonomi.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på gymnasienivå.

Kursen är fullsatt