Släktforskning

Ansök nu

Bredda din forskning med nya kunskaper om Arkiv Digital, Föreningen DIS, Läsning av gammal stil, Emigrantforskning och information om Kalmar läns museum.

Måndag 1/8
Kursveckan inleds med välkomnande, information och presentation av kursdeltagarna. Vi kommer sedan att ha en heldag med Niklas Hertzman som presenterar Arkiv Digital och de senaste nyheterna i programmet.

Tisdag 2/8
Dagen börjar med läsövningar i gammal handstil 9.00 – 10.30. Deltagarna delas in i 3 grupper utefter sina förkunskaper. Margareta Roupe tar sig an nybörjarna, Barbro Wärn mellangruppen och Ingegerd Hammarqvist de mer tränade läsarna. Läsövningarna upprepas på samma tid onsdag, torsdag och fredag.

Magnus Bäckmark, välkänd släktforskare och författare kommer att bjuda oss på två föreläsningar under dagen. Magnus har skrivit en handbok om att forska i mantalslängder och det blir ämnet för den första föreläsningen. Den andra handlar om Svenska Släktkalendern, för vilken Magnus är redaktör.

Onsdag 3/8
En intressant och som vanligt underhållande föreläsning får vi av Peter Danielsson, historiker och numera hembygdskonsulent vid Kalmar Läns Hembygdsförbund. Efter lunch kommer Eva Johansson, journalist, släktforskare och författare, med sitt föredrag ”Skriv för din släkt”.

Torsdag 4/8
Eva Johansson, med erfarenhet av uppdragsforskning, ger oss en inblick i hur man forskar i mindre kända källor under förmiddagens föreläsning. Efter lunchen åker vi på en utflykt med hemligt mål. Utflyktsmålet ligger inte långt från Gamleby och terrängen är lätt att promenera i.

Fredag 5/8
Vi får besök av Anders Bockgård – bonde, historiker och författare bl.a. Han har valt ämnet: ”Lagar, förordningar och drivkrafter för allmogens ned- och uppåtstigande klassresor 1600-1900”.

OBS! Direkt efter fredagslunchen kommer de stråkspelande ungdomarna att ge en liten konsert på c:a 40 minuter för övriga kursdeltagare på Folkhögskolan. Planera gärna in den före hemresan.

FÖRELÄSARE

Uppgifterna om föreläsare är preliminära och kan ändras.

Niklas Hertzman, presenterar Arkiv Digital och de senaste nyheterna i programmet.

Magnus Bäckmark, släktforskare och författare – att forska i mantalslängder och om Svenska Släktkalendern.

Anders Bockgård, bonde, historiker – ”Lagar, förordningar och drivkrafter för allmogens ned- och uppåtstigande klassresor 1600-1900”.

Eva Johansson, journalist, släktforskare och författare – ”Skriv för din släkt” och om hur man forskar i mindre kända källor.

Peter Danielsson, historiker, hembygdskonsulent och antikvarie vid Kalmar läns museum.

KURSTID OCH KOSTNADER

Kurstid: 1 – 5 augusti 2022. Kursdagarna startar kl. 9 avslutas kl. 16 med lunch kl. 12:30 – 13:30. Avbrott för 20 minuters kafferast görs kl. 10:30 och kl. 15. Kursveckan avslutas med fredagens lunch.

Kostnad för förmiddagsfika och lunch: 1200 kr (återbetalas ej)

Nedanstående kostnader tillkommer om du vill bo på skolan:

Logi 4 nätter, frukost och kvällsmat: 2320 kr

Extra natt och frukost: 510 kr (om du anländer kväll innan kursstart)

Sista ansökningsdag: 1 juni 2022

Ansök nu