Öppnar möjligheter
till din framtid
Fotograf: Martin Nyberg

Allmän kurs - människan

 

Vill du studera på högskola, universitet eller yrkeshögskola i framtiden?

Behöver du komplettera dina studier från grundskolan eller gymnasiet för att kunna söka dig vidare?

  • Utbildning: 1 år, heltid
  • Inträdeskrav: Inga förkunskaper krävs
  • Ansökan: Öppnar i januari 2020
  • Kurstid: 2020-08-24 - 2021-06-11
  • Kostnader: Uppdateras i januari 2020
  • Examen: Intyg om grundläggande/särskilda behörigheter.
  • Kontakt: jan.carlsson@gamlebyfolkhogskola.se

ÖVERSIKT

Känner du att det är utvecklande att jobba med människor? Vill du lära dig hur man kan åstadkomma en positiv förändring i sitt eget eller andra människors liv?

Kunskaper inom beteendevetenskap är värdefulla ur flera aspekter. Du lär dels känna dig själv och dina medmänniskor bättre, dels får du en god grund för fortsatta studier till yrken som t.ex. psykolog, socialpedagog, behandlingspedagog eller kurator.

Allmän kurs - människan med inriktning mot beteendevetenskap är ett alternativ till gymnasiet och komvux och här kan du skaffa dig kunskaper som motsvarar gymnasiekompetens eller komplettera dina studier från grundskolan och gymnasiet.

Förutom behörigheterna blir du också mer allmänbildad och kan lättare ta dig fram i världen.

 

KURSINNEHÅLL

På folkhögskola jobbar vi i mindre grupper där vi kan anpassa takten efter dina behov. Vi planerar och organiserar dina studier för att du ska kunna nå dina studiemål. Det finns även möjlighet till extra stöd om du behöver det. Skolans miljö är lämpad för dig som behöver lugn och studiero.

Du kan läsa motsvarande grundskole- och gymnasieämnen som ger grundläggande behörighet: svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik, samhällskunskap, religionskunskap, historia och naturkunskap. Du kan även läsa in särskild behörighet i några av dessa ämnen.

Under sex timmar i veckan får du studera grundläggande samhälls- och beteendevetenskap med fokus på psykologi, pedagogik, neuropsykiatri och sociologi.

I de olika ämnena utgår vi från dina erfarenheter och vi är måna om dina åsikter och din delaktighet i undervisningen.

Vi gör flera studiebesök, åker på utflykter och genomför aktiviteter. Målet är att du ska känna att det är roligt att studera och lära dig nya saker.

 

LÄRARE

Jan Carlsson är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta honom med frågor kring utbildningen. Du når honom antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på jan.carlsson@gamlebyfolkhogskola.se.

 

DELTAGARE BERÄTTAR

"Jag ska komplettera mina betyg för att kunna söka vidare. Jag trivs bra här. Det är en lättsam miljö att plugga i."
- Lucas
"Bra lärare, fin miljö, man utvecklas som person och hittar sig själv. Jag trivs och har lärt känna många människor."
- Rebecca

 

ANSÖKAN

Du behöver inga förkunskaper för att ansöka och antas till Allmän kurs - människan.

Med din ansökan vill vi att du skickar ett in ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina framtida mål med studierna. Skicka också med namn och telefonnummer till två referenspersoner som känner dig och kan berätta för oss vem du är i en kort telefonintervju.

Antagningen till kursen sker därefter löpande utifrån den ordning som ansökningarna kommer in, samt när vi kan ha ett kort samtal med dig och dina referenspersoner.

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på grundskole- och gymnasienivå.

Fotograf: Louise Martinsson