Låtspel,
glädje!
Fotograf: Stefanie Andersson

Folkmusik - distans

Vill du fördjupa dig i svensk folkmusik?

Är du nyfiken på hur du kan skapa sväng och dansglädje med ditt instrument?

• Utbildning: 30 veckor, studietakt 25 %
  • Inträdeskrav: se Ansökan nedan
  • Ansökan: Sista ansökningsdag 25 augusti 2019
  • Kurstid: 2019-10-04 - 2020-05-08
  • Kostnader: se Kostnader nedan
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se

På kursen Folkmusik - distans får du lektioner av riksspelman Pelle Björnlert i en studietakt som går att kombinera med yrkesliv och familjeliv.

Kursen lägger tonvikt på spelsätt, sväng och funktion och berör svensk folkmusik i allmänhet och småländsk i synnerhet. Spel till dans är huvudtemat i kursen där även sång, dans och glädje är självklara ingredienser.

Du kommer få möjlighet att finslipa din spelteknik och få värdefulla tips för din utveckling som folkmusiker. Om gruppen tycker att det är intressant kommer vi även jobba med komp och stämspel.

Kursen vänder sig till dig som har god spelerfarenhet och som nu är redo att utöka din repertoar och förbättra din spelskicklighet. Du behöver ha viss datorvana för att kunna kommunicera via vårt digitala klassrum mellan våra träffar.

Studierna beräknas till 25 % av heltidsstudier och löper från 4 oktober 2019 till 8 maj 2020.

Vi kommer träffas två helger under höstterminen 2019 och två helger plus en avslutande kursvecka under vårterminen 2020 och du har då i mån av plats möjlighet att bo på skolans internat. En målsättning är också att vi under vårterminen tillsammans anordnar och spelar på minst en offentlig danstillställning i Gamleby.

Träffarna är planerade till följande datum:

Kursträff 1: fre 4/10 - sön 6/10 (v. 40) 2019

Kursträff 2: fre 8/11 - sön 10/11 (v. 45) 2019

Kursträff 3: fre 17/1 - sön 19/1 (v. 3) 2020

Kursträff 4: fre 13/3 - sön 15/3 (v. 11) 2020

Kursvecka: mån 4/5 - fre 8/5 (v. 19) 2020

Undervisningen börjar kl. 18:00 på fredagarna och avslutas på söndagarna kl. 15:00.

För att alla ska få ut så mycket som möjligt av kursen är det viktigt att du kan vara med vid kursträffarna. Då spelar vi tillsammans, byter erfarenheter och provar musiken vi övat på. Mellan kursträffarna får du uppgifter och låtar att jobba med och vi håller kontakten med varandra bland annat via det digitala klassrummet.

LÄRARE

Pelle Björnlert är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta honom med frågor kring utbildningen. Du når honom antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se.

Pelle Björnlert är en svensk folkmusiker och riksspelman. Han har förutom soloskivor även gett ut skivor tillsammans med bland andra Bengt Löfberg, Erik Pekkari och Johan Hedin. 1986 mottog han tillsammans med Anders Rosén Svenska fonogrampriset. Han har dessutom tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen: “för mästerligt spel och förnyelse av äldre spelmanstraditioner i Östergötland och Småland.”

I ansökan vill vi att du skickar med ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina förkunskaper inom folkmusik, vilket eller vilka instrument du spelar samt vad du önskar lära dig på kursen.

Du behöver även spela in dig själv när du framför minst en låt på ditt instrument och sedan skicka inspelningen som en ljudfil till oss.

Efter sista ansökningsdag kontaktar Pelle dig eventuellt för en kort telefonintervju.

Undervisningen är kostnadsfri, men vi tar ut en serviceavgift på 300 kr för kopiering m.m.

I samband med helgträffar och kursvecka kan du i mån av plats bo på skolans internat.

Kostnad per helg:
- kost och logi: 566 kr
- endast kost: 316 kr
I kosten ingår frukost och lunch lördag och söndag, samt kvällsmat fredag och lördag.

Kostnad kursvecka, måndag till fredag:
- kost och logi: 1202 kr
- endast kost: 702 kr

Deltagande i helgträffar och kursvecka faktureras i efterskott.

Fotograf: Stefanie Andersson