Låtspel,
glädje!
Fotograf: Stefanie Andersson

Folkmusik - distans, grundkurs

Spelar du fiol, altfiol eller gitarr och vill lära dig låtar och teknik från grunden?

• Utbildning: 11 veckor, studietakt 25 %
  • Inträdeskrav: se Ansökan nedan
  • Ansökan: Sista ansökningsdag 25 augusti 2019
  • Kurstid: 2019-09-16 - 2019-11-29
  • Kostnader: se Kostnader nedan
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se

På kursen Folkmusik - distans, grundkurs får du, som spelar fiol eller gitarr, lektioner av riksspelman Pelle Björnlert i en studietakt som går att kombinera med yrkesliv och familjeliv.

Kursen lägger tonvikt på spelsätt, sväng och funktion och berör svensk folkmusik i allmänhet och småländsk i synnerhet. Sång, dans och glädje är också självklara ingredienser.

Du kommer få möjlighet att förbättra din spelteknik och få värdefulla tips för din utveckling som folkmusiker. Om gruppen tycker att det är intressant kommer vi även jobba med komp och stämspel.

Kursen vänder sig till dig som spelar fiol, altfiol eller gitarr och vill lära låtar och teknik från grunden. Du behöver ha viss datorvana för att kunna kommunicera via vårt digitala klassrum mellan våra träffar.

Studierna beräknas till 25 % av heltidsstudier och pågår under 11 veckor från 16 september till 29 november 2019.

Vi kommer träffas vid två fristående kursveckor och du har då möjlighet att bo på skolans internat.

Träffarna är planerade till följande datum:

Kursvecka 1: mån 16/9 - fre 20/9 (v. 38) 2019

Kursvecka 2: mån 25/11 - fre 29/11 (v. 48) 2019

Undervisningen börjar kl. 09:00 på måndagarna och avslutas på fredagarna kl. 15:00.

För att alla ska få ut så mycket som möjligt av kursen är det viktigt att du kan vara med vid kursträffarna. Då spelar vi tillsammans, byter erfarenheter och provar musiken vi övat på. Mellan kursträffarna får du uppgifter och låtar att jobba med och vi håller kontakten med varandra bland annat via det digitala klassrummet.

LÄRARE

Pelle Björnlert är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta honom med frågor kring utbildningen. Du når honom antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på pelle.bjornlert@gamlebyfolkhogskola.se.

Pelle Björnlert är en svensk folkmusiker och riksspelman. Han har förutom soloskivor även gett ut skivor tillsammans med bland andra Bengt Löfberg, Erik Pekkari och Johan Hedin. 1986 mottog han tillsammans med Anders Rosén Svenska fonogrampriset. Han har dessutom tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen: “för mästerligt spel och förnyelse av äldre spelmanstraditioner i Östergötland och Småland.”

I ansökan vill vi att du skickar med ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina förkunskaper inom folkmusik, vilket eller vilka instrument du spelar samt vad du önskar lära dig på kursen.

Du behöver även spela in dig själv när du framför minst en låt på ditt instrument och sedan skicka inspelningen som en ljudfil till oss.

Efter sista ansökningsdag kontaktar Pelle dig eventuellt för en kort telefonintervju.

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift på 300 kr för kopiering m.m.

I samband med kursveckorna kan du i mån av plats bo på skolans internat.

Kostnad kursvecka, måndag till fredag:
- kost och logi: 1365 kr
- endast kost: 740 kr

Kost och logi under kursveckorna faktureras i efterskott.

Fotograf: Maja Westerlind

Är du redo för ett äventyr?

Sök till Folkmusik - distans, grundkurs idag och börja ditt äventyr!

Ansök nu!