Odla med ett
helhetsperspektiv

Odling som livsstil I


Att odla sina egna grönsaker är något av det mest meningsfulla man kan göra.

Det är roligt, skapande och ger mat av en kvalitet som inte går att få tag på i en affär.

  • Utbildning: 1 år, studietakt 20 %, halvdistans med 10 (+1) träffar
  • Ansökan: Öppnar 4 november kl. 12.00.
  • Kurstid: Vecka 6-49 2020
  • Kostnader: Serviceavgift på 600 kr. Kostnad för frivilliga måltider och fyra obligatoriska kursböcker tillkommer.
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: hillevi.helmfrid@gamlebyfolkhogskola.se

ÖVERSIKT

Odling kan vara ett sätt att återknyta till naturen, uppleva årstidsväxlingar och få en fördjupad samhörighet med allt levande. På kursen Odling som livsstil närmar du dig odling från ett helhetsperspektiv med inspiration från bland annat Permakultur.

Grundkursen vill ge inspiration och kunskap till dig som lockas av tanken på att köpa mindre och odla mer, värna om jorden och lära känna likasinnade – oavsett hur mycket eller lite tidigare erfarenhet du har av odling.

OBS! I år tar vi endast emot ansökningar via hemsidan.

 

KURSINNEHÅLL

Som en röd tråd genom grundkursen löper ditt eget permakultur-designprojekt. Du får tillgång till en stegvis guide för hur du kan observera, visionera, analysera och formge platsen du bor på så att du kan göra den prunkande produktiv – på ett långsiktigt hållbart sätt

Kunskap och inspiration du får längs vägen innefattar teman som: hållbar livsstil, mat-hälsa-miljö, självförsörjningsstrategier, växtföljd, samodling, jordförbättring, arbetsbesparande odlingstekniker, kolrik odling, fröer och sortval, tillvaratagande av skörden, örter, ätliga vilda växter, ovanliga grönsaker, förlängd odlingssäsong och mycket mer.

Studietakten är på 20 % och kursen läses på halvdistans med 10 (+1) fysiska träffar fördelade över året. Mellan träffarna arbetar du med ditt eget designprojekt, praktiskt odlingsarbete, litteraturläsning samt dialog och hemuppgifter på kursens digitala lärplattform. Extraträffen (+1) är en kortare träff som ger introduktion till den digitala lärplattformen. 

Du behöver en dator med internetuppkoppling och viss datorvana för att kunna tillgodogöra dig kursen.

 

LÄRARE

Kursansvarig Hillevi Helmfrid är agronom, miljökonsult, omställare och husbehovsodlare sedan 1998. Hon är certifierad inom Permakulturdesign och bor på en gård i Locknevi mellan Vimmerby och Gamleby.

Du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen. Du når henne antingen via telefon på 0703-755600 eller via e-post på hillevi.helmfrid@gamlebyfolkhogskola.se.

 

ANSÖKAN

Kurserna löper över helåret och nästa kursstart är planerad till februari 2020.

 

KOSTNADER

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift på 600 kr. Kostnad för frivilliga måltider och fyra obligatoriska kursböcker tillkommer.

 

Är du redo för ett äventyr?

Sök till Odling som livsstil I idag och börja ditt äventyr!

Ansök nu!