Tror du
som vi
på hållbarhet?

Remake Reuse Recycle distans


Distanskurs i textilt återbruk.

Valbara inriktningar: väv, sömnad eller broderi

  • Utbildning: 15 veckor, 50 %
  • Ansökan: Endast reservplatser
  • Kurstid: 8 februari - 26 maj 2019
  • Kostnader: Läs under fliken "Kostnad och upplägg"
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: ida.nyman@gamlebyfolkhogskola.se

Inriktningar

Vi har en gemensam uppstart där vi anordnar en inspirerande föreläsning med efterföljande workshop helt inriktad på textilt återbruk. Under detta tillfälle delar vi också upp oss på de olika inriktningarna. Du kan välja att inrikta dig på väv, sömnad eller broderi. Under kursens gång får du teoriundervisning inom den inriktningen som du har valt. Under den avslutande träffen i maj sker ett utbyte mellan de olika inriktningarna genom presentation av det egna arbetet och samtal med övriga deltagare.

 

VÄVNING

Hur kan du återanvända olika material i väven? Hur kan du utnyttja material, teknik och handlag och få en väv som är hållbar? Under träffarna går vi igenom teori såsom bindningslära, materiallära och handlag. Du som söker bör ha förkunskaper i vävning och tillgång till vävstol.

 

SÖMNAD

Förändra och förbättra dina plagg. Under träffarna har vi enklare mönsterkonstruktion. Vi pratar om olika sömnadslösningar och tillskärningsmetoder, hur du förändrar ett mönster eller befintligt plagg så att det passar dig. Hur kan du dekonstruera eller omforma ett plagg så att det blir något nytt? Det går bra att vara nybörjare för att läsa inriktningen sömnad.

 

BRODERI

Hur kan du förändra något med broderi? Stygn som förändrar och bidrar till hållbarhet. Är det enbart som en dekoration eller finns det en funktion med broderiet? Vi pratar om att brodera på olika material och om det finns rätta tekniker för olika material. Under träffarna har vi teori i broderitekniker och materiallära. Det går bra att vara nybörjare för att läsa inriktningen broderi.  

 

Eftersom kursen bedrivs på distans ställer det krav på dig som deltagare, du har själv ansvar för ditt arbete och att uppgifterna blir gjorda. För att kunna följa med i undervisningen och handledningen behöver du ha tillgång till dator. Alla handledningstillfällen, samtal och inlämningsuppgifter sker i Google. Vid sista träffen kommer vi ha en presentation och samtal kring era arbeten.