Förverkliga
dina egna idéer!
Fotograf: Shpresa Cajani

Textil design - vävning

Vill du förverkliga dina idéer och din kreativitet inom vävning?

Har du en grundutbildning i vävning och vill fördjupa dina kunskaper?

• Utbildning: 1 år, heltid
  • Inträdeskrav: Textil design grund eller motsvarande kunskaper i bindningslära
  • Ansökan: Kursen är fullsatt.
  • Kurstid: 2019-08-26 - 2020-06-05
  • Kostnader: Se "Kostnader" nedan och läs även på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: lisbeth.agren@gamlebyfolkhogskola.se

På Textil design - vävning ligger tyngdpunkten på skaparprocessen, handlaget och avancerade tekniker. Skissning, provvävning och vävning är tre viktiga delar i arbetet mot slutmålet.

Under året arbetar du självständigt och mestadels i projektform. Du får möjlighet att förverkliga dina egna idéer, experimentera och leta målmedvetet mot just den kvalitet och känsla som du söker. Vi vill också utmana dig att tänka hållbart, både ekonomiskt och ekologiskt, för dig själv och andra.

Fortlöpande får du kunskaper i bindningslära samt en inblick i hur man analyserar vävar. Tillsammans med de andra textila utbildningarna på skolan får du prova fler textila tekniker, såsom textiltryck och broderi.

Målet är att du ska utvecklas, använda vävtraditionen som ett hjälpmedel och låta dig inspireras av din omgivning. Vi vill att du ska våga se och testa dina och vävens möjligheter, experimentera och finna lusten i att skapa.

DISTANSALTERNATIV

Vid intresse anordnar vi en distanskurs i vävning med en studietakt på 50% mellan oktober och april. Temat på distanskursen förändras efter aktuella ämnen och kursen är i hög grad formbar efter dina personliga önskemål. Kontakta Lisbeth om du tycker att detta kan vara en studieform som passar dig.

Utbildningen har endast ett fåtal platser och tillämpar en individuell studieplan där du, med handledning av lärarna, lägger upp ditt eget år med projekt och mål.

Utbildningen ger därför möjlighet till fördjupning inom en mängd områden. Lärarna finns alltid där för handledning och ett par timmar i veckan erbjuds även vävteori. Du kan också vara med på de andra textilutbildningarnas ämnen, såsom kroki, textiltryck, materiallära formgivning och mönsterkonstruktion.

Under året gör vi studieresor som inspirerar och vi besöker utställningar och skolor. Vi genomför också egna utställningar på och utanför skolan.

Tillsammans med övriga skolan genomför vi aktiviteter, såsom föreläsningar, konserter, teater och hälsoaktiviteter.

LÄRARE

Lisbeth Ågren Nilsson är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen. Du når henne antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på lisbeth.agren@gamlebyfolkhogskola.se.

Lisbeth Ågren Nilsson är utbildad textilvetare med inriktning mot handvävning och har över tio års erfarenhet av undervisning.

Elin Öhrling är formgivare och textildesigner med många års erfarenhet av undervisning.

Ida Nyman har många års erfarenhet från textilbranschen som produktutvecklare och designer samt gedigen utbildningsbakgrund.

För att kunna ansöka till Textil design - vävning behöver du antingen ha gått Textil design - grund eller ha motsvarande förkunskaper. Kontakta gärna kursens lärare om du känner dig osäker på om dina förkunskaper räcker.

Med din ansökan skickar du bilder på dina arbeten och ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina mål med utbildningen. Efter inskickad ansökan blir du kontaktad för en kortare intervju via telefon.

Antagningen sker löpande, vilket innebär att vi antar allt eftersom ansökningarna kommer in.

Du kan söka studiemedel på gymnasienivå hos CSN.

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

Kurslitteratur, textilt material och studieresor tillkommer och bekostas av deltagaren själv. Kostnaden brukar hamna på ungefär 400 kr per 4 veckor, men summan kan skifta beroende på hur mycket du köper och använder i dina vävprojekt.

SOCIALA MEDIER

Instagrambilder från Textil design. Följ oss gärna!