Lärar- och elevassistent

Kommande kurs

Vill du bidra till att barn och ungdomar ges goda förutsättningar att lyckas i skolan?

 

Ett stöd som skapar en tryggare skolmiljö

Yrkesutbildningen Lärar- och elevassistent  vänder sig till dig som vill arbeta med att vara ett stöd för barn, ungdomar och lärare i skolan samt verka för att skapa trygghet och studiero för att främja alla elevers lärande. En fungerande skolgång är en av de mest betydelsefulla skyddsfaktorerna för att främja god hälsa och välmående.

Vill du utveckla praktiska kunskaper och bygga en teoretisk grund för att skapa tillgängliga lärmiljöer och förmågan att hitta lösningar som fungerar är vår utbildning för dig.

Kursinnehåll

Lärar- och elevassistentutbildningen  på Gamleby folkhögskola har en aktiv profil med stort fokus på lärande, natur och ledarskap där du får möjlighet att utveckla din yrkesskicklighet. Genomgående under utbildningen får du ta del av verktyg för att öka din förmåga att stärka andras tilltro till sin egen kapacitet och utveckla det som fungerar. 

I utbildningen ingår praktik under 6 veckor där du får möjlighet att tillämpa dina nya kunskaper direkt när du praktiserar under handledning. Under utbildningen får du studera en rad olika områden som berör din framtida yrkesroll. Tyngdpunkten inom utbildningen ligger på psykologi, pedagogik, sociologi och kommunikation. Kursen omfattar ett års heltidsstudier  och följer Gemensam utbildningsplan för Lärarassistentutbildning  på folkhögskola. För att ta del av den klicka här

Ämnesområden som fördjupas under utbildningen är följande: 

Relationell pedagogik, kommunikation och pedagogiskt ledarskap

Konstruktiv konfliktkompetens  och bemötande

Tillgänglig lärmiljö och individuella anpassningar  

Positivt beteendestöd, MI (motiverande intervju)

Psykologi och sociologi

Skolans organisation och uppdrag, lagstöd, regelverk, värdegrund

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Administration, it och dokumentation

Praktik 

Ansökan

Du behöver en svensk eller utländsk gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper från t.ex. folkhögskola eller komvux, samt särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. 

Med din ansökan vill vi att du skickar in ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina framtida mål med studierna. Skicka även med namn och telefonnummer till två referenspersoner som känner dig i din yrkes- eller studeranderoll och kan berätta för oss dig och dina egenskaper i en kort telefonintervju.

När det blir aktuellt med praktik kan vissa praktikplatser begära utdrag ur belastningsregistret. Om praktikmomentet inte kan genomföras kan inte utbildningsbevis utfärdas.

Vid antagningen läggs stor vikt vid dina personliga egenskaper och din målsättning med kursen.

 

CSN

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på eftergymnasial nivå. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt, tel: 010-357 58 15 eller e-post: eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se om du har frågor kring din studieekonomi.

 

Anmälan ej möjlig för närvarande