SKOLINFORMATION – FRÅN A TILL Ö
Bastu
Bastun finns i gymnastiksalens omklädningsrum och kan användas enligt instruktionerna som finns vid bastun.
Behörigheter
Bibliotek
Biblioteket är öppet alla dagar för självbetjäning. Information om lånerutiner m.m. sker i början av läsåret. Böcker återlämnas i lådan som står i biblioteket. Nora Grimstrup är biblioteksansvarig.
Bussbokning
Skolans minibussar kan endast bokas av personal på skolan. Bussarna får endast användas för bruk i utbildningssammanhang. Resor med skolans bussar betalas av de studerande och ansvarig lärare/personal ansvarar för att betalning sker till expeditionen. Längre studieresor med skolans buss kostar 35:-/mil. Resor inom Västerviks kommun ingår i serviceavgiften. Ansvarig personal ombesörjer att resorna betalas av deltagarna. Betalningen sker via faktura. Fyll alltid i mätarställningen i körjournalen både vid resans början och slut. Uppkomna skador rapporteras till vaktmästare eller reception. När bussen hämtas måste lista på chaufför och passagerare lämnas (säkerhetsrutin) till reception.
Vid tankning eller parkering som betalas med skolans bensinkort ta alltid kvitto/parkeringslapp, som lämnas till reception. Bussen återlämnas med minst halv tank. Städa alltid bussen efter den använts.
Cyklar
Skolan har ett antal cyklar att låna ut till deltagare och personal. Cyklarna bokas och nycklar hämtas och lämnas på expeditionen. I mån av tillgång kan du låna en cykel under hela läsåret mot en depositionsavgift.
Datorer och trådlöst nätverk
Du som studerar på skolan har möjlighet att ansluta din egna dator till skolans trådlösa nätverk ”GFHS-skolwifi”. Lösenordet meddelas vid terminsstart. Hastigheten på det trådlösa nätverket är begränsad för att vi ska kunna erbjuda en rättvis fördelning av bandbredden. Detta kan innebära att bandbredden inte alltid räcker för strömmande media, t.ex. tjänster som svtplay.se och Netflix.
Dina användaruppgifter som du har för att logga in på skolans datorer är personliga och du ansvarar för allt som görs på datorn när du är inloggad. Lämna inte ut ditt användarnamn och lösenord till någon annan.
Skolarbete går alltid före annan användning av skolans datorer. Skolans skrivare är endast avsedda för utskrifter av skolarbeten och lektionsmaterial. Hjälp oss att bli mer miljövänliga och spara papper genom att göra dubbelsidig utskrift, samt bara skriva ut det som är nödvändigt för skolarbetet.
Försök efter bästa förmåga att förhindra att skadliga program förs in på skolans datorer. Kontrollera filer som du tar med dig från egen dator eller laddar ned från internet med ett antivirusprogram.
Det är inte tillåtet att via skolans nätverk och datorer surfa på hemsidor som har ett olagligt eller oetiskt innehåll. All webbtrafik loggas tillsammans med användarnamn och ip-adress och sparas för att i efterhand kunna användas vid utredning av överträdelser eller lagbrott.
Det är förbjudet att försöka gå runt de säkerhetsbegränsningar som finns på datorer och nätverk för att göra sådant som man inte har befogenhet till (t.ex. installera program eller koppla bort accesspunkter).
Disciplinära åtgärder som t ex avstängning eller avskiljning
Drogpolicy
Ekonomi Serviceavgift
Undervisningen är kostnadsfri, men alla betalar en serviceavgift som betalas i förskott varje månad enligt faktura. Fakturornas belopp och sista betalningsdatum, se nedan.
Om du inte bor på skolan betalar du
1600 kronor per 4 veckor i serviceavgift. Den täcker lunch och förmiddagskaffe/te fem dagar i veckan (ej helg- och lovdagar), läromedel upp till en kostnad av 2000 1800 kronor per läsår, grundpaket av förbrukningsmaterial/undervisningsmaterial, trådlöst Internet, viss kopiering och datorutskrifter, försäkringskostnader, licenser för datorprogram och extra kost vid samkväm. I serviceavgiften ingår inte kostnader vid studieresor och studiebesök.
Om du bor på skolan betalar du 4490 kronor per 4 veckor i service- och inackorderingsavgift. Den täcker logi i enkelrum, kost måndag–fredag (frukost, lunch, kvällsmat och kaffe/te) samt samma som ingår för dem som inte bor på skolan. När korridorboendet är fullt finns följande två alternativ: Enkelrum med egen toalett/dusch för 5060:- och dubbelrum för 4000:- i månaden.
Kostnader för material, kurslitteratur och inriktningsveckor kan tillkomma. Fråga din kontaktlärare. Vi reserverar oss för av Region Kalmar län beslutade ändringar gällande kostnader. Har du frågor om din faktura vänd dig till Birgitta Valterson på expeditionen.
SAMMANSTÄLLNING AV LÄSÅRETS FAKTUROR
Faktura Belopp Lämnas ut Betalas senast
Nr 1
1800 kr* v 36 20-09-15
5325 kr**
6180 kr***
Nr 2
1600 kr v 38 20-09-30
4490 kr
5060 kr
Nr 3
1600 kr v 42 20-10-31
4490 kr
5060 kr
Nr 4
1600 kr v 46 20-11-30
4490 kr
5060 kr
Nr 5
2400 kr v 3 21-01-31
6735 kr
7590 kr
Nr 6
1600 kr v 7 21-02-28
4490 kr
5060 kr
Nr 7
1600 kr v 11 21-03-31
4490 kr
5060 kr
Nr 8
1600 kr v 15-16 21-04-30
4490 kr
5060 kr
Nr 9
820 kr v 20 21-05-31
3316 kr
4171 kr
* = externat
** = internat, hus F-H
*** = internat, hus E
Ekonomi fakturarutiner
Vi skickar ut våra fakturor med i princip en faktura var fjärde vecka. Du betalar bara mat för de veckor det är undervisning på skolan. Du betalar internathyra så länge du har ett kontrakt.
Om räkningen inte blir betald kommer du bli kontaktad av skolans administration för att komma tillrätta med din betalningssituation. Om du inte följer överenskommelsen händer följande:
Det som händer på skolan är att du blir uppsagd från internatet. Du kommer inte heller ha möjlighet att äta på skolan.
Det som händer utanför skolan är att samhällets rutiner för obetalda fakturor sätter igång, vilka vi på skolan inte kan påverka.
- Sju dagar efter sista inbetalningen går kravet från regionen landstinget till Visma Collectors som därmed tar över indrivningen av betalningen. Visma Collectors lägger på 160 kronor i arvode. Dessutom tillkommer dröjsmålsränta.
- Om betalningen dröjer ytterligare lämnar Visma Collectors ett betalningsföreläggande till Kronofogden som ger dig en viss tid att förklara och betala. Ytterligare extrakostnader tillkommer liksom dröjsmålsränta.
- Kronofogden begär indrivning som kan innebära att skulden dras på kommande lön när du börjar arbeta. Annars kan Kronofogden begära att ta tillgångar du har t.ex. en bil, dator eller tv.
- Har du fått betalningsanmärkning hamnar du i tre år i ett offentligt register som försvårar eller omöjliggör att ta banklån, skriva hyreskontrakt eller andra avtal såsom mobilavtal.
Expedition
Expeditionens öppettider är måndag till fredag 08.00 – 12.00 och 13.00 – 15.00. På expeditionen finns rektor Karin Olsson, ekonomiassistent Birgitta Valterson och assistent Marianne Karlsson.
Faitrade
I nedre dagrummet har skolan en Fairtrade-kiosk, där du kan fika eller kanske köpa en present.
Folkhögskolans värdegrund
Välkommen till Gamleby folkhögskola. Vårt motto är att Mötas, lära och växa
All verksamhet vid Gamleby folkhögskola vilar på en och samma värdegrund.
Vår väg framåt vilar på Gamleby folkhögskolas fem värdegrundsord:
NYFIKENHET
Vi möter varandra med nyfikenhet, utan fördomar.
Vi ser med nyfikenhet på nya lärdomar och möjligheterna att växa som människor.
GEMENSKAP
Till gemenskapen bidrar alla. Vi har gemensamma aktiviteter där vi lär av varandra.
KUNNIGHET
Vi är kunniga i det vi gör. I mötet med kunskap växer vi som människor.
MEDMÄNSKLIGHET
I en tolerant och medmänsklig atmosfär möter vi varandra. Det ger oss ro att växa som människor. Vi tar ansvar för oss själva och varandra.
ENGAGEMANG
Vi är engagerade. Det ger energi och dynamik till samspelet mellan människor och kunskap.
Folkhögskolans uppdrag
Fusk och plagiat
Försäkring
GDPR – dina personuppgifter (dataskyddsförordningen, rapportering och arkivering)
Gemensamma folkhögskoleaktiviteter
Schemabrytande aktiviteter som vi alla går på engagerar hela skolan och är återkommande inslag under läsåret. Vårt stående tema är ”Hållbarhet”.
Gemensamma regler
Vi respekterar skolans värdegrund.
Vi kommer i tid till lektionerna, samt är närvarande i all undervisning och i alla skolgemensamma aktiviteter på och utanför skolan. Se rubriken ”Närvaro och frånvaro”.
Vid sjukdom eller annan frånvaro, anmäler vi detta till expeditionen. Se rubriken ”Sjukanmälan”
Rökning är endast tillåten på särskilt avsedda platser. Se rubriken ”Rökning”.
Rökelse och levande ljus ej får användas, vare sig i skolbyggnaderna eller på internatet, med tanke på brandsäkerheten.
Vi är aktsamma om skolans lokaler och boendet för att få en trivsam studiemiljö.
Google Suite for Education
Google Suite for Education är skolans pedagogiska lärplattform och här har du bl.a. din mejl och digitala kommunikation med lärare och deltagare.
GTV
GTV är folkhögskolans filial. Där bedrivs YH-utbildningen ”TV-produktionsspecialist” i sina lokaler på Gundelvägen 8C i Gamleby.
Internat
Skolan har 71 rum på internatet. Här blir du en del i gemenskapen och har möjlighet att utvecklas även under fritiden. Du bor i eget möblerat rum och delar hall med garderober, toalett och dusch. Alternativt rum med egen toalett och dusch. Det finns möjlighet att koppla in egen TV, dator och telefon. Trådlöst bredband ingår. Alla internaten har uppehållsrum med kök och bild/ljudanläggning som du har tillgång till och delar ansvar för. Du sorterar dina sopor, se rubrik ”Återvinning”. Tvättstuga finns på varje plan i internatet. Du bokar tvättid på bokningslistan. Internatet ligger naturskönt i sluttningen ner mot Gamlebyviken. På fritiden har du tillgång till skolans bibliotek, kanoter, idrottshall och bastu. Det är inte tillåtet att medföra någon typ av husdjur på skolans internat. Internatmöten är obligatoriska för alla boende.
Intyg
Gamleby folkhögskola
Loftagatan 36
594 32 Gamleby
GTV TV-produktion
Gundelvägen 8
594 32 Gamleby
0493-131 00 Expedition/rektor
0493-131 05 Bibliotek/bitr rektor
0493-131 29 Kostchef
0493-131 15 Studie- och yrkesvägledare
0493-131 04 Kök
070-380 59 90 Vaktmästare
070-674 99 20 Vaktmästare
0493-131 09 Husfar/internat
072-239 47 61 Kurator
0493-146 20 – GTV
www.gamlebyfolkhogskola.se
info@gamlebyfolkhogskola.se
Kurator
Skolans kurator Niklas Schön finns till stöd och hjälp under läsåret. Vi kommer tillsammans överens om hur kontakten ska se ut. Telefon 072-239 47 61 eller mejl niklas.schon@gamlebyfolkhogskola.se eller kom till kuratorsexpeditionen i Asken.
Kurstider
Se Kurstider
Lås
Skollokalerna är öppna under skoldagarna, men låses på kvällen och helgen. Skolans internat är alltid låst. Om du behöver gå in i skolan när den är låst använder du din tagg. Om du tappar bort din tagg eller hittar en tagg som inte är din kontaktar du Mats eller Hillevi. Borttappad/ny tagg kostar 100 kronor.
Mat
Matsalens öppettider mån-fre
Frukost 07.30 – 08.45
Kaffe 09.45-10.05
Lunch 11.30-12.00 (grupp 1) 12.00-12.30 (grupp 2) 12.30-13.00 (grupp 3) Kvällsmat 16.30 – 17.10
Frukost ingår i serviceavgiften för internatare, medan övriga deltagare som äter frukost på skolan betalar 50:- till expeditionen.
Förmiddagskaffe och lunch ingår som en del i skolans verksamhet för de långa kurserna och betalas via serviceavgiften. Kvällsmat ingår i internatares serviceavgift, för externatare kostar det 80:-. Betalning till expeditionen.
På helgerna lagar de deltagare som bor på skolans internat sin mat själva.
Avdrag för matkostnad medges vid minst fem sammanhängande arbetsdagars frånvaro, godkänd av skolan. Frånvaro som kan godkännas är när skolarbete utförs på annan ort, t.ex. gemensamma studieresor, praktik eller enskilda projektarbete, samt sjukfrånvaro.
Vid studieresa lämnar ansvarig lärare en lista till köket på vilka deltagare som reser med och mellan vilka datum resan varar.
Måndagsmöte
Informationsmötet vid måndagsfikat 09.45 är obligatoriskt för alla. Här informeras om skolans aktiviteter, men även andra inslag välkomnas. Under “Coronatiden” får vi hitta andra former att informera varandra, tex genom “Veckobladet” och skolans digitala kalender.
NE
Digitala uppslagsverket NE (Nationalencyklopedin) finns på skolans alla datorer. Du kan skapa ett eget konto för att komma åt NE överallt där du har internet.
Närvaro och frånvaro
Parkering
Parkeringsplatser finns på skolområdet och strax före uppfarten till Gamlebygymnasiet. Vid platsbrist, använd parkeringen vid Gamleby folkpark 100 meter bort. En del av parkeringen framför skolan är enbart för personal där parkeringstillstånd behövs. Bilägare ska fylla i en lista med namn och bilnummer så vi kan kontakta ägaren om man till exempel glömt billjusen på eller vid snöröjning på parkeringen.
Posten
Brevlådan för utgående post finns vid skolans huvudentré. Den töms klockan 14.00 måndag till fredag. Ankommande post läggs ut i den vita lådan mittemot expeditionen omkring klockan 11.00 måndag till fredag.
Reception
Receptionens öppettider är måndag till fredag 08.00 – 12.00 och 13.00 – 15.00. I receptionen finns assistent Hillevi Eriksson.
Rökning
Rökfri zon utanför skolans alla entrédörrar. Rökning på skolområdet är endast tillåten vid askkopparna utanför Häggen och i ”rökrutan” utanför gymnastiken. Detta gäller även när det regnar eller snöar.
Sjukanmälan
Om du är sjuk
- Sjukanmäl dig före klockan 08:45 till skolan på telefon 0493-13100 eller e-post info@gamlegyfolkhogskola.se. Det är bra om du också meddelar din kontaktlärare.
- Sjukanmäl dig till Försäkringskassan här.
Det är viktigt att du sjukanmäler dig både till Folkhögskolan och Försäkringskassan redan första dagen. Läkarintyg krävs efter två veckors sjukdom. Mer information hittar du hos CSN. CSN kollar dina godkända sjukperioder hos Försäkringskassan. De påverkar kravet på ditt studieresultat och hur länge du får studera med studiemedel.
Om ditt barn är sjukt
- Anmäl vård av barn till skolan på telefon 0493-13100 eller e-post info@gamlegyfolkhogskola.se. Det är bra om du också meddelar din kontaktlärare.
- Anmäl vård av barn till CSN på telefon 0771-27 60 00 eller e-post här
Du ska skicka in blanketten ”Anmälan och försäkran vid tillfällig vård av barn” inom två veckor till CSN Postservice, 83381 Strömsund. Godkända ”Vård av barn” perioder hos CSN påverkar kravet på ditt studieresultat och hur länge du får studera med studiemedel.
Tillbaka på skolan eller ny frånvaroanmälan
Återanmäl till expeditionen när du är tillbaka på skolan igen. Är du borta så att det blir över en helg skall ny frånvaroanmälan göras på måndag morgon till skolan.
Skolteam
I skolteamet finns särskilt stöd att få vid problem som rör svårigheter att klara studierna eller att hantera relationer till kamrater i klassen, på internatet eller i andra sammanhang. I skolteamet finns special- och socialpedagogiskt stöd, samt boendestöd på internatet. Se Studeranderätt.
Sopsortering och återvinning
På skolan arbetar vi tillsammans för en hållbar miljö. Alla på skolan sorterar sina egna sopor i de sorteringsstationer finns i skolbyggnaderna och på internatet. Miljöstation finns utanför huvudbyggnaden utanför vaktmästeriet, se karta.
Studeranderåd
I studeranderådet finns representanter från alla klasser. Studeranderådet är deltagarnas diskussions- och beslutsorgan. Studeranderådet för alla kursdeltagarnas talan, arrangerar skolgemensamma aktiviteter och har möjlighet att utse representanter som finns med i lärarrådet.
Studeranderätt
Studieavbrott
Vid studieavbrott sker normalt ett uppföljningssamtal med kontaktläraren. Både skolan och deltagaren ska rapportera studieavbrottet till CSN.
Studieomdöme
Studie- och yrkesvägledning
Vill du prata om studievägar, ansökningsförfarande, CSN, hör av dig till Eva Grenfeldt på tel. 0493-131 15, eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se eller kom till SYV-expeditionen i Musikhuset.
Utrymning av skolan
Vid t.ex. brand utrymmer alla omedelbart den lokal som de vistas i, larmar och går till uppsamlingsplatsen som är belägen på andra sidan Loftagatan, se karta. Om man befinner sig utanför huvudbygganden, utomhus, på internatet eller t.ex. i gymnastiksalen, så går man närmaste uteväg till uppsamlingsplatsen, d.v.s. man går INTE genom skolbyggnaden.
Utvärdeing
Under kursens gång sker regelbundet återkommande muntliga utvärderingar i samtal med ansvarig lärare. Lärargruppen och skolledning diskuterar också regelbundet hur utbildningen i kurserna fungerar i särskilda kurskonferenser. Åtgärder vidtas i de fall där det är aktuellt.
Vid terminsslut höst och vår sker en mer omfattande skriftlig utvärdering, vanligen webb- baserad. Du fyller i en enkät som handlar om hur du upplever att vi har följt skolans måldokument och hur verksamheten har fungerat.
I den enskilda kursen gör läraren en egen utvärdering som tar upp dina upplevelser i klassrumssituationen, din egen utveckling och utvecklingen av dina kunskaper i det specifika ämnet. Utvärderingarna återkopplas till din grupp där ni diskuterar utfallet och föreslår förändringar. Skolan behandlar sedan utvärderingarna i särskilda planeringskonferenser i slutet av läsåret för eventuella förändringar inför nästa läsår.
Vilrum
Vilrum finns i Furan 7. Nyckel hämtas i receptionen.
/Uppdaterad 2020-08-17