Fotograf: Roger Lockneman

Gamleby och fritiden

Garpedansberget

Mitt emot folkhögskolan ligger Garpedansberget som är ett brant 80 meter högt berg med fina motionsslingor, ett elljusspår och en rastplats med fantastisk utsikt över viken. På berget har konstnären Jan Pol skapat en konstsalong längs bergväggen med ett flertal skulpturer som associerar till sägner och myter om jätten Garpe och hans vänner.

 

Tjustvallen och folkparken

Vid foten av Garpedansberget ligger Tjustvallen. Här finns en arena för fotboll, konstfrusen bandybana, tennisbanor, och här ligger också Gamleby folkpark. Gamleby har bevarat flerhundraårig stadsplan samt lämningar efter den medeltida staden Gamleby, en föregångare till Västervik.

 

Gamla torget

Gamleby är känt för alla secondhand-, loppis- och antikaffärer som finns nära ”Gamla torget”. Här finns också café, frisersalonger, järnaffär, och restauranger. Intill torget ligger Unos park med boulebanor och vid hamnen finns byggnaden kvar från Tore Holms yachtvarv. Här byggdes världskända segeljakter som vunnit olympiska medaljer.

 

Centrum

Gamleby Centrum är ett modernt köpcentrum med affärer, apotek, bank, bankomat, postombud, systembolag, tandvård, hälsocentral samt fri parkering.

 

Bad, bowling och bio

På Hammarsbadet i Gamleby finns minigolfbana, lagunbadanläggning, hopptorn och vedeldad familjebastu. Nära GTV finns en bowlinghall med uteservering och Vid Åby herrgård ligger Gamlebys bio ”Tjustbio” och biblioteket.

 

Tåg och buss

Gamleby har järnvägsstation vid Tjustbanan med tåg till Västervik, Åtvidaberg och Linköping. Kalmar länstrafik trafikerar Gamleby med buss från bland annat Västervik, Loftahammar och Överrum. Flixbus har en direktbuss mellan Gamleby och Stockholm.