Allmän kurs – naturvetenskap

Kursen är fullsatt

Allmän kurs – naturvetenskap kommer inte ges under läsåret 2023/2024.

 

Behöver du komplettera dina studier från grundskolan eller gymnasiet för att kunna söka dig vidare?

Är du intresserad av matematik, biologi, fysik och kemi?

 

ÖVERSIKT

Allmän kurs – naturvetenskap kan ge dig kunskaper i matematik, biologi, kemi och fysik på gymnasienivå. Beroende på dina förkunskaper varierar utbildningslängden från 1 till 3 år. Utöver naturvetenskapliga ämnen kan du välja att läsa de ämnen som krävs för att nå grundläggande behörighet inom historia, religionskunskap, svenska, engelska, naturkunskap och samhällskunskap.

Du kan även läsa in särskild behörighet i matematik, kemi, biologi och/eller fysik. Denna möjlighet öppnar för fortsatta studier inom ett brett utbildningsfält på t.ex. universitet, högskola och yrkeshögskola.

Du börjar på din nivå. Dina förkunskaper och ditt mål med studierna avgör hur länge du studerar. Du lär känna dina lärare där ni jobbar tillsammans för att nå dina mål. Klassen är relativt liten och det finns möjlighet till individuell anpassning och extra stöd i vissa ämnen. Du får studera i en miljö som ger studiero och fokus och även delta i aktiviteter inom t.ex. hållbar utveckling.

På din fritid har du nära till Gamlebys natur, Tjust skärgård och havet. Bor du på skolan är det är lätt att ta buss eller tåg till Västervik där det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter.

 

KURSINNEHÅLL

Undervisningen omfattar föreläsningar, diskussioner, inlämningsuppgifter, laborationer, fördjupningsarbeten, muntliga redovisningar, studiebesök och exkursioner. Skolan har välutrustade laborationssalar och lärare med lång erfarenhet.

Du har möjlighet att läsa in följande särskilda naturvetenskapliga behörigheter: Biologi 1 och 2, Kemi 1 och 2, Fysik 1a och 2 , Matematik 2b/c, 3b/c och 4. Dessutom kan du, för att nå grundläggande behörighet läsa Samhällskunskap 1a1, Religion 1, Svenska 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1a/b/c, Naturkunskap 1a1, 1a2 och 2 samt Historia 1a1 och 1a2.

När du får ett studieomdöme från folkhögskolan och uppfyller folkhögskolans behörighetsmodell för grundläggande behörighet har du möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolans urvalsgrupp BF. För att öka din möjligheter att komma in på högskola är det också värdefullt att göra högskoleprovet.

 

ANSÖKAN

Allmän kurs – naturvetenskap kommer inte ges under läsåret 2023/2024.

Med din ansökan vill vi att du skickar ett in ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina framtida mål med studierna. Skicka också med namn och telefonnummer till två referenspersoner som känner dig och kan berätta för oss vem du är i en kort telefonintervju.

Antagningen till kursen sker därefter löpande utifrån den ordning som ansökningarna kommer in, samt när vi kan ha ett kort samtal med dig och dina referenspersoner.

 

BESÖK OSS

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt, tel: 0493-131 15 eller e-post: eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

 

CSN

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på grundskole- och gymnasienivå. Utbildningen kan även berättiga till högre bidragsnivå, studiestartsstöd eller arbetsförmedlingens aktivitetsstöd om du uppfyller de villkor som krävs för stöden.

 

Kursen är fullsatt