Fotografiska processer – distans

Kursen är fullsatt

Vill du fördjupa dig i fotografiets inneboende möjligheter och utveckla din visuella gestaltning?

 

ÖVERSIKT

Det här är en kurs för dig som vill reflektera över den kreativa processen och diskutera dina bilder för att bättre kunna beskriva och utveckla din visuella gestaltning. Kursen riktar sig till dig som har grundläggande tekniska kunskaper i fotografering och bildkommunikation samt kan arbeta med fotografi på egen hand. Du har tillgång till vägledning och professionella råd under hela utbildningen.

Att studera på distans innebär att det mesta av undervisningen sker via internet. Det är flexibelt och bekvämt för dig som inte kan eller vill flytta och som kanske vill jobba samtidigt som du studerar.

Undervisningen varvar internetbaserade praktiska övningar med teoretiska studier i fotografi. Konstruktiv bildkritik och diskussioner utgör en viktig del i utbildningen. Du kommer att få träna dig på att tala om och förstå dina egna och andras bildprojekt.

Fotograf: Smilla Weber, Gestaltande fotografi, 2022/2023

Du som antas till kursen förväntas ha en stark egen drivkraft. Under utbildningen ligger tyngdpunkten på att genomföra och presentera ett självständigt gestaltande arbete. Kursens huvudsakliga syfte är att förbereda dig för högre fotografiska studier eller professionell konstnärlig verksamhet.

Lyssna på Fotosidan Poddradio där de intervjuar fotoskolans kursföreståndare: Fotosidan Poddradio #116 – Simon Mlangeni-Berg, fotograf och konstnär.

Tidningen Kamera & Bild har gjort ett stort reportage om fotoutbildningarna: Gamleby folkhögskola: Med öga för konsten.

Kamera & Bild har även skrivit om livet efter fotoutbildningen: Så blev tiden efter Gamleby folkhögskola – för Alice Hedström.

På Instagram kan du se hur vi arbetar: instagram.com/gamleby_gf

 

KURSINNEHÅLL

Kursen har en studietakt på 100 % och inleds med en gemensam träff i Gamleby. Här lär du känna de andra deltagarna och deras arbeten. Dessa dagar går vi också igenom Google Classroom som är kursens undervisningsplattform.

Därefter arbetar vi med veckovis kontakt mellan deltagare och lärare. Varje vecka har vi kritikklass eller handledningssamtal då vi fördjupar oss i våra fotografiska arbeten och reflekterar över utförda uppgifter. Du förväntas vara aktiv i våra gruppdiskussioner.

I vårt digitala klassrum följer du föreläsningar och workshops. Kursen har också en egen diskussionsgrupp som du alltid har tillgång till online. Där kan du prata med lärare och kurskamrater oavsett var i världen du befinner dig för tillfället.

För att lyckas med studierna behövs självdisciplin. God närvaro och genomförande av uppgifter krävs för att kunna fortsätta kursen till nästa moment.

I slutet av januari har vi en gemensam träff i Gamleby. Till den bjuder vi in en fotograf eller konstnär som ger dig inspiration i ditt arbete. Kursen avslutas i slutet av maj eller början av juni med en gemensam utställning i Stockholm.

 

KURSTRÄFFAR

Följande datum är inplanerade för kursträffar i Gamleby:

v. 34, må-ti, 21-22 augusti 2023
v. 40, må-ti, 2-3 oktober 2023
v. 48, må-on, 27-29 november 2023
v. 2, to-fr, 11-12 januari 2024
v. 5, må-on, 29-31 januari 2024
v. 15, må-on, 8-10 april 2024

I samband med kursträffarna kan du i mån av plats bo på skolans internat.

 

ANSÖKAN

Kursen är öppen för sen ansökan. Sena ansökningar hanteras i mån av tid och i den ordning de kommer in. De ansökningar som inkommit i tid behandlas först.

Du förväntas ha grundläggande kunskaper i fotografisk teknik, bildkommunikation och god datorvana samt vara initiativrik och självständig.

Antagningen sker utifrån Skype-intervjuer och 8 till 10 arbetsprover, som du skickar med din ansökan. Vi bedömer konstnärlig skicklighet och kvalitet samt din lämplighet och förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen.

För att genomföra utbildningen behöver du följande arbetsredskap:
– Egen kamerautrustning
– Dator med internetuppkoppling och headset
– Adobe Photoshop

Som deltagare på Fotografiska processer – distans får du fri tillgång till Adobe Creative Suite under hela din studieperiod. Läs om systemkraven för Adobe Photoshop CC här.

 

CSN

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på gymnasienivå. Vid distansstudier kan du även söka merkostnadslån för både resor och boende när du behöver åka till Gamleby.

 

Kursen är fullsatt