Odling som livsstil I

Kursen är fullsatt

Att odla sina egna grönsaker är något av det mest meningsfulla man kan göra.

Det är roligt, skapande och ger mat av en kvalitet som inte går att få tag på i en affär.

 

ÖVERSIKT

Odling kan vara ett sätt att återknyta till naturen, uppleva årstidsväxlingar och få en fördjupad samhörighet med allt levande. På kursen Odling som livsstil närmar du dig odling från ett helhetsperspektiv med inspiration från bland annat Permakultur.

Grundkursen vill ge inspiration och kunskap till dig som lockas av tanken på att köpa mindre och odla mer, värna om jorden och lära känna likasinnade – oavsett hur mycket eller lite tidigare erfarenhet du har av odling.

 

KURSINNEHÅLL

Som en röd tråd genom grundkursen löper ditt eget permakultur-designprojekt. Du får tillgång till en stegvis guide för hur du kan observera, visionera, analysera och formge platsen du bor på så att du kan göra den prunkande produktiv – på ett långsiktigt hållbart sätt.

Kunskap och inspiration du får längs vägen innefattar teman som: hållbar livsstil och varför vi behöver ställa om, självförsörjningsstrategier, växtföljd, samodling, jordförbättring, arbetsbesparande odlingstekniker, kolrik odling, mat-hälsa-miljö, fröer och sortval, tillvaratagande av skörden, örter, ätliga vilda växter, ovanliga grönsaker, förlängd odlingssäsong och mycket mer.

Studietakten är på 25 % och kursen läses på distans med 11 träffar fördelade över året. Kursträffarna är tre timmar långa. De första tre träffarna är digitala; den fjärde träffen är på Gamleby folkhögskola; de femte och åttonde träffarna är hemma hos kursledaren, som bor i Locknevi mellan Gamleby och Vimmerby; de sjätte och sjunde träffarna är hemma hos kursdeltagare; de tre sista träffarna är på plats i Gamleby. Därtill kommer ytterligare några träffar i smågrupper. Deltagandet i kursen förenklas om du bor inom rimligt avstånd från Gamleby.

Mellan träffarna arbetar du med ditt eget designprojekt, praktiskt odlingsarbete, litteraturläsning samt dialog och hemuppgifter på kursens digitala lärplattform.

För att kunna tillgodogöra dig kursen behöver du en dator med internetuppkoppling och grundläggande datorvana. I kursen används de olika Google-apparna Classroom, Meet och Drive. Grundläggande kunskaper i text- och bildhantering behövs också. Deltagare med datorvana och/eller erfarenhet av att arbeta med dessa program brukar få allt att fungera med hjälp av den skriftliga guiden som mailas ut i samband med kursstart.

Deltagare med mindre datorvana kan behöva stöd och erbjuds därför Datorkunskap som ett tillägg till kursen. Denna undervisning sker på Gamleby folkhögskola vid fyra tillfällen à 2 timmar under veckorna 4, 5, 7 och 19. Dagar och tider meddelas i samband med bekräftelse.

Kursen erbjuds i två parallella grupper, tisdagar kl. 18–21 respektive onsdagar kl. 15–18.

 

ANSÖKAN

Kursen är fullsatt, men vi tar gärna emot din ansökan. Du placeras på vår reservlista och om en plats blir tillgänglig meddelar vi dig omgående.

När du ansöker väljer du kursdag för träffarna och anmäler om du har behov av den särskilda datorundervisningen.

Vi tar endast emot ansökningar via hemsidan, men svarar gärna på frågor på telefon 0493-13100.

 

KOSTNADER

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en serviceavgift på 600 kr. Kostnad för frivilliga måltider och fyra obligatoriska kursböcker tillkommer.

 

Kursen är fullsatt