Brinner du för fotografi och vill skapa en personlig portfolio?
Vill du få möjlighet att skärpa din blick och vässa din visuella berättarteknik?
ÖVERSIKT
Gestaltande fotografi vänder sig till dig som vill arbeta konstnärligt med fotografi och förbereder dig för studier på konstnärlig högskola. Här får du möjlighet att stärka din gestaltande förmåga och fördjupa dina tekniska kunskaper. På skolan har du tillgång till kamera och redigering dygnet runt. Största delen av kursen arbetar du med individuella projekt som låter dig utveckla ditt eget sätt att berätta. Din handledare möter dig på den nivå du befinner dig och hjälper dig i din utveckling.
Fotograf: Smilla Weber, Gestaltande fotografi, 2022/2023
Under utbildningen ligger tyngdpunkten på att genomföra och presentera ett självständigt gestaltande arbete. Du får stort utrymme att arbeta med arbetsprover och skapa en personlig portfolio. Gruppdiskussioner och individuell vägledning kommer att ge dig stöd i ditt arbete. Kursens huvudsakliga syfte är att förbereda dig inför högre fotografiska studier eller professionell verksamhet. Målet är att du under utbildningen ska utveckla din blick och kreativitet som resulterar i ett färdigt gestaltande arbete.
På din fritid har du nära till Gamlebys natur, Tjust skärgård och havet. Bor du på skolan är det är lätt att ta buss eller tåg till Västervik där det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter.
Lyssna på Fotosidan Poddradio där de intervjuar fotoskolans kursföreståndare: Fotosidan Poddradio #116 – Simon Mlangeni-Berg, fotograf och konstnär.
Tidningen Kamera & Bild har gjort ett stort reportage om fotoutbildningarna: Gamleby folkhögskola: Med öga för konsten.
Kamera & Bild har även skrivit om livet efter fotoutbildningen: Så blev tiden efter Gamleby folkhögskola – för Alice Hedström
På Instagram kan du se hur vi arbetar: instagram.com/gamleby_gf
KURSINNEHÅLL
Undervisningen varvar praktiska övningar, till exempel bildbehandling, analog fotografi och ljussättning, med teoretiska studier i fotografi såsom bildanalys och samtida konstbegrepp. Kritiska diskussioner med deltagare och lärare utgör en viktig del i utbildningen.
Vi ser på inspirerande fotografi, analyserar och diskuterar hur vi kan lära av andras arbete. Vi bjuder in framstående fotografer och konstnärer som beskriver sina kreativa processer och ger workshops i bland annat hur man gör en Artist Book. Vi besöker gallerier och museer för samtidskonst som en förberedelse inför att delta i en utställning med egna verk.
Fotograf: Smilla Weber, Gestaltande fotografi, 2022/2023
På skolan finns professionell fotoutrustning i form av analoga och digitala kameror, skannrar samt utrustning för digital postproduktion som du har tillgång till dygnet runt. Du får möjlighet att prova experimentella analoga metoder med fotografiskt material och och lär dig presentera dina fotografier som böcker, utställningar och screentryck. Du som antas till kursen förväntas ha ett brinnande engagemang och stark egen drivkraft att utveckla din kunskap om den fotografiska bildens möjligheter.
Varje år gör vi en resa till Paris eller Berlin för att besöka utställningar och gå på internationella seminarier och föreläsningar. Vi samarbetar också med fotogallerier i Stockholm, där vi visar vår avslutningsutställning på våren.
GÄSTLÄRARE
Vi bjuder ofta in gästlärare till kursen och några av dem som medverkat är:
Anna-Karin Rasmusson (Artist talk),
Lars-Erik Hjertström Lappalainen (Konstkritiker),
Björn Dawidsson (Handledning),
Lisa Grip, Fotograf (Analog Fotografi) ,
Fia Doepel, Fotograf (Artist talk, Handledning),
Olle Essvik, Konstnär (Artists books),
Julia Peirone, Fotograf (Artist talk, Handledning),
Boitumelo Motaou, Fotograf från Sydafrika (Artist talk),
Carolina Navas Guiterres, Fotograf från Colombia (Artist talk),
Kegomoditswe Mohithli, Fotograf från Sydafrika (Artist talk),
Nkuli Mlangeni, Konstnär från Sydafrika (Kritikklass),
Linda Bergman, Fotograf, Curator & Chefredaktör Verk Tidskrift,
Jenny Morelli, Chefredaktör Fotografisk Tidskrift,
Martina Hoogland Ivanow, Fotograf (Artist talk, Handledning),
Anna Sundström, Fotograf (Fine art printing),
Eva Hagman, Screentryck,
Johan Westin, Fotograf (Ljussättning).
ANSÖKAN
Kursen är öppen för sen ansökan. Sena ansökningar hanteras i mån av tid och i den ordning de kommer in. De ansökningar som inkommit i tid behandlas först.
Kursen förutsätter grundläggande kunskaper i fotografisk teknik och bildkommunikation. Du som antas till kursen förväntas ha en stark egen drivkraft och kunna arbeta självständigt.
Antagningen sker utifrån 8 till 10 arbetsprover, som du skickar in med ansökan, samt intervjuer. Vi bedömer konstnärlig skicklighet och kvalitet samt din lämplighet och förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen.
BESÖK OSS
Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt, tel: 0493-131 15 eller e-post: eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.
CSN
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på gymnasienivå. Utbildningen kan även berättiga till högre bidragsnivå, studiestartsstöd eller arbetsförmedlingens aktivitetsstöd om du uppfyller de villkor som krävs för stöden.
Ansök via SchoolSoft