Fritidsledare

Kursen är fullsatt

Tycker du om att stödja och coacha människor omkring dig?

Tycker du att det är roligt att skapa aktiviteter och få saker att hända?

Som fritidsledare är du en person som gör skillnad i andra människors liv genom att engagera dig och vara en positiv och bekräftande kraft.

Fritidsledarutbildningen på Gamleby folkhögskola är en socialpedagogisk utbildning inriktad mot friluftsliv, friskvård och ledarskap. Här får du utveckla din förmåga att stärka andras tilltro till sin förmåga. Tillsammans skapar vi minnen, erfarenheter och kontakter för livet.

På folkhögskola.nu kan du läsa en intervju med Shpresa Cajani, där hon berättar hur det var att studera på fritidsledarutbildningen på Gamleby folkhögskola.

Kursen omfattar 2 års heltidsstudier och följer Fritidsledarskolornas gemensamma utbildningsplan. Vi varvar undervisningen i klassrummet med praktik och genomför yrkesrelevanta projekt och friluftsmoment.

Du kommer att läsa teoretiska ämnen som ledarskap, sociologi och psykologi, men även friskvård, entreprenöriellt förhållningssätt och social kompetens.

Vi har 6 inriktningsveckor med fokus på olika områden inom friluftsliv och du får möjlighet att stegvis ta större ansvar för både planering och genomförande av aktiviteter.

Under utbildningen har vi också inriktningsdagar då du utvecklar ditt personliga kunnande inom friluftsliv. Du får möjlighet att bland annat paddla kanot och kajak, prova på överlevnad, klättra i berg och leda grupper i olika utomhusaktiviteter.

I utbildningen ingår 12 veckors verksamhetsförlagt lärande på arbetsplatser. Under dessa veckor får du möjlighet att ta ett steg in på arbetsmarknaden inom till exempel fritidsverksamhet, skola, habilitering, upplevelse- och äventyrsturism, församlingar, föreningar och organisationer. Du får möjlighet att söka dig till yrken inom många områden där det finns behov av personer med fritidsledarens yrkeskunskaper.

För mer information om vår fritidsledarutbildnings innehåll, läs gärna vår lokala utbildningsplan (PDF).

För att kunna ansöka behöver du ha en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller motsvarande från folkhögskola eller komvux.

För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen. Vi kan göra undantag om vi bedömer att du kan klara av utbildningen och i framtiden arbeta inom det yrke utbildningen leder till.

Innan du ansöker behöver du dock ha skaffat dig relevant erfarenhet från fritidssektorn. Som exempel kan nämnas yrkeserfarenhet från fritidsgård, fritidshem eller upplevelsesektorn. Även erfarenheter från föreningsliv, exempelvis som idrottsledare eller scoutledare, kan vara relevanta.

Tillsammans med din ansökan vill vi att du skickar in ett passliknande foto och ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och dina framtida mål med studierna. Skicka också med namn och telefonnummer till två referenspersoner som känner dig och kan berätta för oss vem du är i en kort telefonintervju.

När vi fått in din ansökan kallar vi dig till en intervju i Gamleby, men det går även bra att ta intervjun via telefon eller videosamtal.

Undrar du om du har rätt behörigheter? Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 15 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på eftergymnasial nivå.

Information om kostnader för kost, logi, litteratur m.m. hittar du på sidan Studieekonomi.

Kursen är fullsatt