Vässa din
visuella berättarteknik
Fotograf: Ida Alvarsson

Gestaltande fotografi

 

Brinner du för fotografi och vill skapa en personlig portfolio?

Här får du möjlighet att skärpa din blick och vässa din visuella berättarteknik.

  • Utbildning: 1 år, heltid
  • Inträdeskrav: Arbetsprover
  • Ansökan: Öppnar i januari 2020
  • Kurstid: 2020-08-24 - 2021-06-11
  • Kostnader: Uppdateras i januari 2020
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: simon.berg@gamlebyfolkhogskola.se

ÖVERSIKT

Gestaltande fotografi vänder sig till dig som vill arbeta konstnärligt med fotografi och förbereder dig för studier på konstnärlig högskola. Här får du möjlighet att stärka din gestaltande förmåga och fördjupa dina tekniska kunskaper. På skolan har du tillgång till kamera och redigering dygnet runt. Största delen av kursen arbetar du med individuella projekt som låter dig utveckla ditt eget sätt att berätta. Din handledare möter dig på den nivå du befinner dig och hjälper dig i din utveckling.

Under utbildningen ligger tyngdpunkten på att genomföra och presentera ett självständigt gestaltande arbete. Du får stort utrymme att arbeta med arbetsprover och skapa en personlig portfolio. Gruppdiskussioner och individuell vägledning kommer att ge dig stöd i ditt arbete. Kursens huvudsakliga syfte är att förbereda dig inför högre fotografiska studier eller professionell verksamhet. Målet är att du under utbildningen ska utveckla din blick och kreativitet som resulterar i ett färdigt gestaltande arbete.

 

KURSINNEHÅLL

Undervisningen varvar praktiska övningar, till exempel bildbehandling och ljussättning, med teoretiska studier i fotografi såsom bildanalys och samtida konstbegrepp. Kritiska diskussioner med deltagare och lärare utgör en viktig del i utbildningen.

Vi ser på inspirerande fotografi, analyserar och diskuterar hur vi kan lära av andras arbete. Vi bjuder in framstående fotografer och konstnärer som beskriver sina kreativa processer och ger workshops i bland annat hur man gör en Artist Book. Vi besöker gallerier och museer för samtidskonst som en förberedelse inför att delta i en utställning med egna verk.

På skolan finns professionell fotoutrustning i form av analoga och digitala kameror, scanners samt utrustning för digital postproduktion som du har tillgång till dygnet runt. Du får möjlighet att prova experimentella analoga metoder med fotografiskt material och vi ger workshops i bland annat screentryck och fotoböcker. Du som antas till kursen förväntas ha ett brinnande engagemang och stark egen drivkraft att utveckla din kunskap om den fotografiska bildens möjligheter.

Varje år gör vi en resa till Paris eller Berlin för att besöka utställningar och gå på internationella seminarier och föreläsningar. Vi samarbetar också med fotogallerier i Stockholm, där vi visar vår avslutningsutställning på våren.

 

LÄRARE

Simon Berg är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta honom med frågor kring utbildningen. Du når honom antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på simon.berg@gamlebyfolkhogskola.se.

Simon Berg är verksam fotograf och konstnär. Han har en Master of Fine Arts/Photography från Akademin Valand i Göteborg och har gjort flera utställningar och fotoböcker. Han har tidigare jobbat som gästlärare och föreläsare på Akademin Valand, Folkuniversitetet och Högskolan i Falun. Han har mottagit stipendier från Konstnärsnämnden och Författarfonden. 2009 grundade han förlaget Blackbook Publications som publicerar böcker av Svenska fotografer. Läs mer om Simon på www.simonberg.com.

 

Vi bjuder ofta in gästlärare till kursen och några av dem som medverkat är:

Martina Hoogland Ivanow, portfolio review
Anna Sundström, digital bild & fine art print
Eva Hagman, screentryck
Johan Westin, ljussättning
Linda Bergman, utställningsteknik
Jenny Morelli, chefredaktör Fotografisk Tidskrift
Olle Essvik, Artists book workshop

 

DELTAGARE BERÄTTAR

"Jag valde Gamleby folkhögskola för att jag fick utbildningen rekommenderad av en nära vän till mig. Sedan lockade det att studera utomlands, är ursprungligen från Finland, och Gamleby i Småland kändes som en bra start.

Under mitt år på Gamleby folkhögskola kunde jag helt och hållet fördjupa mig i konceptuell fotografi och ägna hela tiden åt att utveckla mitt egna konstnärliga uttryck.

På kursen Gestaltande fotografi fick jag även mycket hjälp med ansökningen till Akademin Valand och jag kände att undervisningen på Gf gav en bra grund för fortsatta studier på universitets nivå inom det konstnärliga fältet.

För tillfället studerar jag på det konstnärliga kandidatprogrammet i fotografi på Akademin Valand i Göteborg!"

- Sofia

 

ANSÖKAN

Kursen förutsätter grundläggande kunskaper i fotografisk teknik och bildkommunikation. Du som antas till kursen förväntas ha en stark egen drivkraft och kunna arbeta självständigt.

Antagningen sker utifrån 8 till 10 arbetsprover, som du skickar in med ansökan, samt intervjuer. Vi bedömer konstnärlig skicklighet och kvalitet samt din lämplighet och förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen.

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN på gymnasial nivå.

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

 

KOSTNADER

Kurslitteratur, förbrukningsmaterial och studieresor bekostas av den studerande själv. Förbrukningsmaterial som utskriftspapper kan köpas på skolan, vilket faktureras i efterskott. Kostnaden varierar beroende på den faktiska åtgången för var och en, men räkna med 10 000 kronor (inklusive moms) för hela utbildningen. Gemensamt förbrukningsmaterial, t.ex. färgpatroner, betalas per månad med 200 kr.