Kreativt skapande!

Textil design - grund

Är du intresserad av mode och kläder?

Vill du lära dig mer om hur du kan skapa dina egna tyger och sy dina egna kläder?

Textil design grund kan leda vidare till studier inom textilformgivning, mode eller hantverk.

• Utbildning: 1 år, heltid
  • Inträdeskrav: Inga förkunskaper krävs
  • Ansökan: Kursen är fullsatt.
  • Kurstid: 2019-08-26 - 2020-06-05
  • Kostnader: Se "Kostnader" nedan och läs även på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se

Vi går från tråd till tyg och från tyg vidare till kläder och inredningstextilier. Vi fokuserar på hållbarhet och låter detta vara en tanke som finns med i allt vi gör.

Målet med utbildningen är att du ska utvecklas, testa nya tekniker och inhämta kunskaper som väcker din lust att skapa. Vi vill också öka din medvetenhet för ett hållbart textilt skapande. Du får en bred grund att stå på som ger dig möjlighet att läsa vidare inom det textila området.

Inom de två huvudområdena, sömnad och vävning, arbetar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Ett av projekten erbjuder en fördjupning där du själv väljer inriktning och utformar dina egna mål.

Efter Textil design - grund kan du fördjupa dig våra kurser Textil design - sömnad, Textil design - vävning eller söka vidare till studier inom konst, mode och/eller det textila området på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans skola, Textilhögskolan i Borås och HDK.

Större delen av året arbetar vi i projektform med vävning, sömnad och mönsterkonstruktion. Varje vecka har du även lektioner i formgivning, hantverk (stickning, virkning, broderi), kroki och materiallära. Du har stor frihet att utveckla dina egna projekt inom de ramar som vi sätter.

Inom vävningen kommer du att få formge, planera, sätta upp och genomföra dina egna unika vävar. Du utgår alltid från din egna idé och skiss och du kan välja att väva beklädnadstyg och/eller inredningstextilier. Tyngdpunkten ligger på att du ska få en känsla för materialet, förstå tekniken och att vara kreativ.

Inom sömnad och mönsterkonstruktion utgår du från din egen design och dina egna mått och konstruerar kjol, skjorta, byxa och trikå. Därefter syr du upp ditt plagg i tyger som passar din valda modell.

I ämnet formgivning går vi tillsammans igenom grundläggande skisstekniker. Kroki är en viktig del i formgivningen som återkommer varje vecka och du får träna ditt öga och din känsla för form. Du får också kunskap i presentation och utställningsteknik. I formgivningen vill vi förmedla metoder som hjälper dig att börja hitta ditt eget uttryck.

Vi går även igenom grunderna i stickning, virkning och broderi. Du får sedan möjlighet att tillämpa dessa i dina egna projekt.

Under året gör vi ett antal studieresor. Vi besöker intressanta skolor, arbetsplatser och utställningar. Vi genomför också egna utställningar på och utanför skolan.

Studierna är på heltid och under övrig tid har du tillgång till skolans salar och verkstäder. Det finns även möjlighet att komplettera ditt gymnasiebetyg med behörigheter i enstaka ämnen som du saknar.

LÄRARE

Elin Öhrling är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen. Du når henne antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se.

Elin Öhrling är formgivare och textildesigner med många års erfarenhet av undervisning.

Ida Nyman har många års erfarenhet från textilbranschen som produktutvecklare och designer samt gedigen utbildningsbakgrund.

Lisbeth Ågren Nilsson är utbildad textilvetare med inriktning mot handvävning och har över tio års erfarenhet av undervisning.

DELTAGARE BERÄTTAR

“Jag valde att söka till Gamleby folkhögskola för att jag ville plugga sömnad och testa något nytt efter gymnasiet. Men också för att flytta hemifrån och ha roligt.

På skolan träffade jag underbara människor och fick minnen som jag sent kommer glömma. Kunskaperna i mönsterkonstruktion och sömnad som jag fick med mig utav att gå i Gamleby ledde till att jag senare kunde söka vidare till en Yrkesutbildning i Norrköping till Produktutformare inom konfektionsbranschen.

Jag tog examen juni 2017 och jobbar sedan dess på H&M:s huvudkontor i Stockholm som mönsterkonstruktörsassistent. Jag jobbar på flickavdelningen där jag skapar nya mönster, provar av och gör ändringar på plaggen samtidigt som jag har ett nära samarbete med designers och inköpare.”
- Ida Blomqvist

Utbildning kräver inga förkunskaper inom textil - vi startar från grunden. Men vi förutsätter att du har viljan och drivkraften att lära nytt.

Med din ansökan skickar du ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina mål med utbildningen. Efter inskickad ansökan blir du kontaktad för en kortare intervju via telefon.

Antagningen sker löpande vilket innebär att vi antar allt eftersom ansökningarna kommer in.

Du kan söka studiemedel hos CSN på gymnasienivå.

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

Kurslitteratur, textilt material och studieresor tillkommer och bekostas av deltagaren själv. Kostnaden brukar hamna på ungefär 400 kr per 4 veckor, men summan kan dock skifta beroende på hur mycket du köper.

SOCIALA MEDIER

Instagrambilder från Textil design. Följ oss gärna!