Egen design
Kollektion och mode

Textil design - sömnad

 

Är du intresserad av kläder, mode och hållbar utveckling?

Tycker du om att uttrycka dig i textila material?

  • Utbildning: 1 år, heltid
  • Inträdeskrav: Textil design - grund eller motsvarande kunskaper
  • Ansökan: Löpande antagning
  • Kurstid: 2019-08-26 - 2020-06-05
  • Kostnader: Se "Kostnader" nedan och läs även på sidan "Studieekonomi".
  • Examen: Kursintyg
  • Kontakt: elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se

ÖVERSIKT

Textil design - sömnad ger dig stora möjligheter att utveckla ditt skapande och formspråk. Utifrån dina tidigare kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion arbetar vi under året med att vidareutveckla dina kunskaper i dessa ämnen. Du får möjlighet att förverkliga dina egna idéer, experimentera och leta målmedvetet mot just det uttryck som du söker i det slutgiltiga resultatet. Vi vill också utmana dig att tänka hållbart, både ekonomiskt och ekologiskt, för dig själv och andra.

Målet med utbildningen är att du ska vidareutvecklas, testa nya tekniker och inhämta nya kunskaper som väcker din lust att skapa. Vi vill också öka din medvetenhet för ett hållbart textilt skapande och utveckla ett kritiskt tänkande på hållbarhet i stort. Vi handleder för att ge dig förutsättningar så att du skall våga se och testa dina möjligheter, experimentera, finna nya innovativa lösningar och låta dig inspireras av din omgivning.

Utbildningens tyngdpunkt ligger på skapandeprocessen, från idé till skiss till mönster till färdigt plagg. Formgivning, mönsterkonstruktion och sömnad är tre viktiga delar i arbetet mot slutmålet.

Du får en bred grund att stå på som ger dig möjlighet att läsa vidare inom det textila området. Efter utbildningen är du väl förberedd att söka vidare till högre utbildningar inom design och hantverk på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Textilhögskolan i Borås och HDK.

Exempel på yrken du kan vidareutbilda dig till efter Textil design sömnad är direktris, mönsterkonstruktör, skräddare, textillärare, produktutvecklare, textil- och modedesigner, textilkonstnär, hantverkare, inköpare, inköpsassistent, textilekonom, textilingenjör, ämneslärare, kostymör och modist.

 

KURSINNEHÅLL

Under utbildningen arbetar du i stor utsträckning utifrån en egen studieplan. Tillsammans med oss lärare lägger du upp ditt år med projekt och mål. Varje projekt har vissa givna ramar som är lika för alla deltagare, men inom dessa ramar är friheten stor.

Du kan fördjupa dig inom en mängd områden och vi finns tillgängliga för handledning och lärarledda lektioner under tiden. Skolans välutrustade textila verkstäder står öppna för dig dygnet runt.

Med de andra textila utbildningarna läser du ämnen som kroki, textiltryck, materiallära, hantverk, formgivning och mönsterkonstruktion. I projektform jobbar vi med screentryck, drapering och andra hantverkstekniker. Stort fokus läggs på hållbar utveckling och förutom att vi låter detta genomsyra alla ämnen har vi projekt och temadagar som handlar om hållbar utveckling, vår syn på konsumtion av textil och textilindustrins miljöpåverkan.

Under året gör vi studieresor och besöker intressanta skolor, utställningar och arbetsplatser. Alla besök planeras utifrån deltagarnas intressen och önskemål. Vi gör också egna utställningar på och utanför skolan, samt planerar och genomför en större modevisning.

Tillsammans med övriga skolan har vi ibland aktiviteter som bryter av det ordinarie schemat då vi får ta del av t.ex. föreläsningar, konserter, teatrar och hälsoaktiviteter.

Det finns möjlighet för dig att komplettera ditt gymnasiebetyg med enstaka ämnen som du saknar, genom att läsa gemensamma kurser med andra utbildningar på skolan. Det finns också tid för att förbereda och färdigställa arbetsprover om du vill söka vidare efter Textil design sömnad.

 

LÄRARE

Elin Öhrling är kursansvarig och du är varmt välkommen att kontakta henne med frågor kring utbildningen. Du når henne antingen via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på elin.ohrling@gamlebyfolkhogskola.se.

Elin Öhrling är formgivare och textildesigner med många års erfarenhet av undervisning.

Ida Nyman har många års erfarenhet från textilbranschen som produktutvecklare och designer samt gedigen utbildningsbakgrund.

Lisbeth Ågren Nilsson är utbildad textilvetare med inriktning mot handvävning och har över tio års erfarenhet av undervisning.

 

DELTAGARE BERÄTTAR

“Jag hade aldrig hört talas om att man kunde gå på folkhögskola förrän jag såg på en tjejs blogg att hon pluggade sömnad på Gamleby folkhögskola. Jag kollade upp vad det var och blev väldigt intresserad eftersom jag tyckte hon verkade väldigt kunnig.

När jag sökte valde jag att antingen satsa på att hålla på med modedesign eller göra något annat, och jag kände att för att kunna fortsätta behövde jag utveckla mina sömnadskunskaper. Då verkade sömnad på Gamleby folkhögskola som ett bra alternativ.

Utan tvekan växte jag mycket som person under min tid där. Jag utvecklade min självständighet och insåg att det är viktigt att själv vara drivande i sin utveckling och i sina projekt. Vännerna jag fick där är vänner jag kommer ha för alltid. Ett väldigt bra år helt enkelt.“
- Emma Granberg Silfors

 

ANSÖKAN

För att kunna ansöka till Textil design - sömnad behöver du antingen ha gått Textil design - grund eller ha motsvarande förkunskaper. Kontakta gärna kursens lärare om du känner dig osäker på om dina förkunskaper räcker.

Med din ansökan skickar du bilder på dina tidigare textila sömnadsprojekt och ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina mål med utbildningen. Efter inskickad ansökan blir du kontaktad för en kortare intervju via telefon.

Antagningen sker löpande vilket innebär att vi antar allt eftersom ansökningarna kommer in.

Du kan söka studiemedel på gymnasienivå hos CSN.

Vill du besöka oss och ta en titt på utbildningen? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt via telefon på 0493-131 00 eller via e-post på eva.grenfeldt@gamlebyfolkhogskola.se. Hon svarar gärna på alla dina frågor.

 

KOSTNADER

Kurslitteratur, textilt material och studieresor tillkommer och bekostas av deltagaren själv. Kostnaden brukar hamna på ungefär 400 kr per 4 veckor, men summan kan skifta beroende på hur mycket du köper och använder i dina sömnadsprojekt.

 

SOCIALA MEDIER

Instagrambilder från Textil design. Följ oss gärna!

Fotograf: Roger Lockneman

Är du redo för ett äventyr?

Sök till Textil design - sömnad idag och börja ditt äventyr!

Ansök nu!